Quantcast
Αttica Bank: Aγώνας δρόμου για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας - enikonomia.gr
share

Αttica Bank: Aγώνας δρόμου για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας

δημοσιεύτηκε:

Καθοριστική για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Βank είναι η σημερινή ημέρα, καθώς εγγράφονται στη διαδικασία του book building όσοι δεν ήταν παλαιοί μέτοχοι.

Ήδη, κατά πληροφορίες, η τράπεζα έχει καλύψει ποσό υψηλότερο του βασικού σεναρίου των stress tests.

Η Attica Bank επιδιώκει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της ύψους 748,7 εκατ ευρώ, οι οποίες προέκυψαν με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Απαραίτητα πρέπει να καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια το ύψος του βασικού σεναρίου που διαμορφώνεται στα 584 εκατ ευρώ.

Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τα 748,7 εκατ ευρώ για να μην προσφύγει η Attica Bank στην κρατική βοήθεια, δηλαδή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, το ΤΣΜΕΔΕ, που κατέχει το 50,67% των μετοχών της τράπεζας κάλυψε πλήρως το ποσοστό του

Εφόσον, καλύψει μόνο το βασικό σενάριο, δηλαδή τα 584 εκατ ευρώ τότε το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 748,7 εκατ ευρώ θα δοθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Attica Bank θα χάσει το βασικό της πλεονέκτημα, που διατήρησε έως σήμερα, το οποίο δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ κρατική στήριξη!!!

 Αυτό της προσφέρει αυτονομία κινήσεων, χωρίς επιτρόπους.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.

Η Attica Bank πρέπει να παραμείνει αυτόνομη και να συνεχίσει την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της περιφέρειας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει ήδη καλύψει με προβλέψεις στους ισολογισμούς της το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών της(«κόκκινα» δάνεια).

Συνεπώς, είναι σε θέση να κατευθύνει στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας όλη τη ρευστότητα που θα αντλήσει μετά την ανακεφαλαιοποίησή της.

 Μάλιστα επειδή έχει τη μικρότερη εξάρτηση από το ευρωσύστημα(ΕΚΤ και μηχανισμός ELA), σε σύγκριση με τον κλάδο, μπορεί να ανοίξει τις στρόφιγγες του δανεισμού χωρίς να περιμένει την επιστροφή των καταθέσεων.

Έχει χορηγήσεις ύψους 3,8 δις ευρώ, εκ των οποίων το 75% είναι δάνεια προς επιχειρήσεις και μάλιστα το 51% έχει δοθεί προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

 Οι καταθέσεις της ανέρχονται σε 2,58 δις ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.