Νέα πτώση τζίρου, επιδείνωση ρευστότητας και αρνητικές προσδοκίες για το άμεσο μέλλον καταγράφει η πέμπτη κατά σειρά έρευνα αποτύπωσης οικονομικής πραγματικότητας, που η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.) διεξήγε στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, σε δείγμα 244 επιχειρήσεων-μελών της.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, που διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, έξι στις δέκα επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας-μέλη της ΟΕΒΕΜ, δήλωσαν πτώση τζίρου και το ίδιο ποσοστό επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητάς τους, παρά την ευνοϊκότερη -σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα- οικονομική συγκυρία.
Επιπρόσθετα, περίπου οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες της περιοχής (ποσοστό 77%, βελτιωμένο πάντως σε σχέση με το 80% της προηγούμενης έρευνας, που διενεργήθηκε τον Μάιο-Αύγουστο του 2017) εκτιμούν ότι δεν θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο επόμενο τετράμηνο, παρά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει και την τουριστική θερινή περίοδο.
Την ίδια ώρα, σχεδόν τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (ποσοστό 37%) των ερωτώμενων μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών-μελών της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών – ποσοστό 81%, δηλαδή πάνω από οκτώ στους δέκα – να μην λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, τρία-τέσσερα στα 10 νοικοκυριά έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (490 ευρώ καθαρή αμοιβή). Μεγάλα κενά και ανάγκες διαπιστώνονται από τους ερωτώμενους στον τομέα των παροχών υγείας.
Τα προβλήματα οικονομικών υποχρεώσεων παραμένουν υψηλά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 57%, δηλαδή έξι στις δέκα επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο επόμενο τετράμηνο. Το ποσοστό προσλήψεων μερικής απασχόλησης παραμένει υψηλό και υπάρχει σταθερή διάθεση μη απόλυσης προσωπικού. Συγκεκριμένα, οι εννέα στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν προτίθενται να απολύσουν προσωπικό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ποσοστό μόλις 14% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει το επόμενο τετράμηνο.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφων Πλαστάρας, επισήμανε: «Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, μετά την “καθαρή έξοδο” της χώρας από τα μνημόνια που υπόσχεται για τον Αύγουστο, πρέπει να δώσει βάρος στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη συνακόλουθη ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, ώστε να “πιάσει τόπο” η υπερφορολόγηση των μνημονιακών ετών σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην περιοχή μας, που είναι μια από τις περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας». Ο ίδιος επισήμανε ότι η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι της Μαγνησίας αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από τη σημαντική μείωση των μελών της Ομοσπονδίας από 1.500 σε 1.270 την τελευταία διετία.
Στο πλαίσιο πάντοτε της έρευνας, οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας καταθέτουν πέντε προτάσεις για:
-Διατήρηση της προστασίας της κύριας κατοικίας, λήψη μέριμνας για την προστασία της επαγγελματικής στέγης και των λοιπών παγίων των επιτηδευματιών
-Δυνατότητα εξαγοράς ή άμεσης επαναγοράς, από τον δανειολήπτη, του δανείου που έχει αποδοθεί σε ταμεία, σε τιμές αντίστοιχες της αρχικής αγοράς από τα funds, απαλοιφή υπολοίπων οφειλής έπειτα από οικειοθελή και συνενωτικό πλειστηριασμό ακινήτου. Κατά την ΟΕΒΕΜ, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση χρέους πρώην επαγγελματίες συνταξιούχοι.
-Μέριμνα για τους εγγυητές, συνοφειλέτες, επαγγελματίες συνταξιούχους σε περίοδο κρίσης όταν δεν τεκμαίρεται επί της αρχής δολιότητα στη μη αποπληρωμή οφειλών και θα πρέπει αυτή να αποδεικνύεται μέσα από την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.
-Θεσμοθέτηση ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ανά επιχείρηση τουλάχιστον σε μεταβατικό επίπεδο πέντε ετών, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκειται σε κάποια κριτήρια όπως ο κύκλος εργασιών και το ύψος οφειλών.
-Πάγωμα και μετατροπή των οφειλών στον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο, άμεση ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους χωρίς προαπαιτούμενα, φορολόγηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων με την κλίμακα των μισθωτών των μικρών, καθιέρωση αφορολόγητου για όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες και άμεση αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ