Quantcast
Ανώμαλη προσγείωση στη Θεσσαλονίκη για την παραχώρηση των 14 αεροδρόμιων στη Fraport - enikonomia.gr
share

Ανώμαλη προσγείωση στη Θεσσαλονίκη για την παραχώρηση των 14 αεροδρόμιων στη Fraport

δημοσιεύτηκε:

Εάν δεν λυθούν τα προβλήματα που προκαλούν τα έργα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «η Fraport είναι υποχρεωμένη όταν παραλάβει το αεροδρόμιο Μακεδονία να το κρατήσει κλειστό όχι μόνο γιατί δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα, αλλά κυρίως γιατί δεν θα μπορεί να το λειτουργήσει όπως πρέπει και με ασφάλεια», αναφέρουν κύκλοι με ενδελεχή γνώση των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην εταιρεία.

«Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο ματαίωσης όλη τη συμφωνία παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, καθώς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο από τα 14 και σημαντικός πυλώνας της επένδυσης», προσθέτουν. Μιλούν δε για επιμονή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας «να υλοποιήσει το έργο μεσούσης της τουριστικής περιόδου αντί να αναβάλει την έναρξή του έργου, που ούτως ή άλλως δεν έχει γίνει 10 χρόνια τώρα, για μια εποχή με λιγότερη κίνηση στο αεροδρόμιο, όπως είναι ο Σεπτέμβρης».

Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν πως η Fraport είχε λάβει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για το θέμα απο την κυβέρνηση αλλά οι σχετικές αποφάσεις, η αναστολή δηλαδή του έργου, δεν έχει υλοποιηθεί. Κύκλοι του υπουργείου, αλλά και κορυφαίοι παράγοντές του, διέρρεαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως ήταν θέμα χρόνου οι σχετικές ανακοινώσεις αλλά τώρα η Fraport εμφανίζεται να βρίσκεται με εξαντλημένη την υπομονή της. Κάτι που αποδίδεται στις ακυρώσεις προσεγγίσεων που είχαν προγραμματίσει μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρείες για το 2017 οι οποίες αναστέλλουν δρομολόγια της επόμενης σαιζόν για τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, της ασάφειας και των προβληματισμών ασφαλείας που δημιουργούνται με τα έργα.

Η αναστολή των έργων, σύμφωνα με την Καθημερινή, κρίνεται απαραίτητη απο το σύνολο της αεροπορικής βιομηχανίας , αφού διαφορετικά τόσο ο σημερινός διάδρομος όσο και ο νέος, μήκους 3,5 χλμ., που κατασκευάζεται, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού ο ένας και μέχρι τα τέλη του 2017 ο άλλος. Οι δύο διάδρομοι διασταυρώνονται μεταξύ τους και έτσι για ένα διάστημα θα γίνονται έργα παράλληλα.

Ως προσωρινή λύση έχει προκριθεί η αναβάθμιση του υπάρχοντος διαδρόμου τροχοδρόμησης που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη πριν και μετά την απογείωση ή προσγείωση για να φτάσουν στα σημεία στάθμευσης. Ο τροχιόδρομος αυτός δεν τέμνει τους άλλους δύο. Αλλά η δυναμικότητά του δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένη κίνηση. Έτσι, εάν δεν υπάρξει αναβολή των έργων για μετά το καλοκαίρι, κινδυνεύουν με την απώλεια χιλιάδων τουριστών και κατ’ επέκταση εκατομμυρίων ευρώ προορισμοί της Β. Ελλάδας για τη σεζόν του 2017.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, θα μπορούσε να χαθεί περί το 30% των πτήσεων για το 2017 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ηδη, αεροπορικές όπως η Ryanair ανακοίνωσαν μείωση των τακτικών δρομολογίων τους, ενώ πολλές φέρονται να είναι έτοιμες να προχωρήσουν επίσης στην ίδια ρότα. Ένα σοβαρό ζήτημα που παραμένει, πάντως, αναπάντητο μέχρι στιγμής, είναι πώς θα αποφευχθεί η απώλεια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που έχει εξασφαλίσει το έργο και οι οποίες βρίσκονται χρονικά σε οριακό σημείο. Σημειώνεται πως πρόκειται για έργο που είχε δρομολογηθεί από το… 2005.

Η Fraport δηλώνει πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις από το ελληνικό δημόσιο πως το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του 2017, πριν δηλαδή ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Κύκλοι του επενδυτή, που καταβάλει 1,23 δισ. ευρω για τα 14 αεροδρόμια και άλλα 600 εκατ. περίπου σε επενδύσεις, εξηγούν ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιμένει στην άμεση έναρξη του έργου και προτείνει –κατά τη διάρκεια των έργων– να χρησιμοποιείται ως κύριος διάδρομος από-προσγείωσης, ο βοηθητικός διάδρομος που τροχοδρομούν τα αεροσκάφη από τον κύριο διάδρομο μέχρι το χώρο στάθμευσης.

Αλλά σύμφωνα με την διαχειρίστρια αεροδρομίων, «η χρήση του τροχόδρομου ως κυρίου διαδρόμου, γεννά πολλά ερωτήματα ασφαλείας, για τρεις κυρίως λόγους: Γιατί πρόκειται να γίνει σε περίοδο υψηλής κίνησης του αεροδρομίου, γιατί η χρήση του τροχόδρομου, ως κανονικού διαδρόμου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, επιτρέπεται κάτω από πολύ ειδικές επείγουσες συνθήκες και μόνο για λίγες ώρες ημερησίως και γιατί ο τροχόδρομος δεν υποστηρίζεται από ILS (Instrumental Landing System) και ραδιοβοηθήματα, έτσι οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις θα πραγματοποιούνται μόνον οπτικά, όταν στη Θεσσαλονίκη είναι συνηθισμένα και συχνά τα προβλήματα ομίχλης».

Σημειώνεται πως όλοι οι τουριστικοί φορείς και όλες οι τοπικές αρχές ζητάνε την αναβολή των έργων για την περίοδο της χαμηλής κίνησης που έχει και σαφώς λιγότερα δρομολόγια. «Η επιμονή της YΠΑ είναι μια παράλογη επιλογή για το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, καθώς μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές. «Εκτός εάν ο στόχος είναι άλλος… Nα τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία με την Fraport», διερωτούνται.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.