Στα τέλη της εβδομάδας, δηλαδή ενάμισι μήνα μετά την υποβολή των προσφορών των δύο διεκδικητών για το 66% του ΔΕΣΦΑ, αυτές αναμένεται επιτέλους να ανοίξουν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο εξονυχυστικός φάκελος των φακέλων των δύο κοινοπραξιών σχετικά με τη μετοχική σχέση των εταιρειών που τις απαρτίζουν, όπως επίσης και έχουν δοθεί απαντήσεις ως προς το ποιος έχει το μάνατζμεντ και άρα ποιος θα πάρει την πιστοποίηση της DG Energy.
Επίσης έχουν απαντηθεί ερωτήματα που αφορούσαν μια σειρά εξιδεικεύσεων επί των συμβάσεων μετόχων, δηλαδή αιτήματα, τα οποία καθυστέρησαν να ικανοποιηθούν, καθώς επρόκειτο για συμβάσεις όπου ένα ή περισσότερα μέρη είχαν συμφωνήσει να μην αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, το θρίλερ αναμένεται να πάρει τέλος, και μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα γίνει το αποσφράγισμα των οικονομικών προσφορών.
Εδώ και καιρό, οι εκτιμήσεις επιμένουν ότι τα τιμήματα μπορεί και να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Ποσά που εφόσον κινηθούν σε τέτοια επίπεδα, θα είναι κατά 25% αυξημένα σε σχέση με εκείνο που είχε προσφέρει η αζερική Socar στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος και ακυρώθηκε.
Το σίγουρο είναι ότι θα αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός, εκτίμηση στην οποία συμβάλει και το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει σαν όρο στο διαγωνισμό, οι δύο προσφορές να μην απέχουν μεταξύ τους πάνω από 15%, ως προυπόθεση για να περάσουν τα δύο σχήματα στον τελικό γύρο. Αν η μεταξύ τους διαφορά είναι μεγαλύτερη από 15% ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα η μία προσφορά κινηθεί στα 400 εκατ ευρώ, και η δεύτερη στα 460 εκατ. ευρώ, αμφότερες θα περάσουν στη τελική φάση, οπότε και θα ζητηθούν βελτιωτικά τιμήματα. Αντίθετα αν η μεταξύ τους διαφορά υπερβεί το 15% (για παράδειγμα 400 με 480 εκατ. ευρώ), τότε το σχήμα με τη μεγαλύτερη, θα ανακηρυχθεί αυτόματα προτιμητέος επενδυτής.
Τρεις είναι οι λόγοι που ενισχύουν τις εκτιμήσεις για υψηλά τιμήματα. Πρώτον οι προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της δημιουργίας νέων αγωγών, και της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων. Δεύτερον, η ρυθμιζόμενη ταρίφα του ΔΕΣΦΑ και η σταθερή απόδοση που αυτή συνεπάγεται, και τρίτον το γεμάτο ταμείο της εταιρείας.
Στη μάχη της διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους η κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A, με το σχήμα των Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD
Πηγή Πληροφοριών: energypress