Quantcast
Αλλάζουν όλα: Ποιες κινήσεις κάνουν οι εγχώριοι «παίχτες» στην ενέργεια - enikonomia.gr
share

Αλλάζουν όλα: Ποιες κινήσεις κάνουν οι εγχώριοι «παίχτες» στην ενέργεια

δημοσιεύτηκε:

Η σκακιέρα έχει στηθεί: Όσοι μπορούν να διακρίνουν την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία αλλά και τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, κάνουν ήδη τις πρώτες τους κινήσεις στην ενέργεια. Κολοσσιαίοι Όμιλοι, όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαράζουν και υλοποιούν τις στρατηγικές τους. Ήδη αποτυπώνονται ραγδαίες ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό «χάρτη» της χώρας. Η enikonomia «μαρκάρει» τις θέσεις που παίρνουν οι εγχώριοι «παίχτες» και αναδεικνύει την σημασία τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ένα πεδίο με εξαιρετικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον αυτή την στιγμή είναι η ενέργεια: Η εκρηκτική αύξηση του κόστους, η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η ειλημμένη απόφαση της Ευρώπης για μετάβαση σε νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, διαφοροποιούν τους όρους του παιχνιδιού. Και οι εγχώριοι κολοσσοί φροντίζουν να βρεθούν ένα βήμα μπροστά.

«Επιχείρηση αστραπή» από την Motor Oil  

Με αστραπιαίες κινήσεις η Motor Oil διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αναδεικνύεται σε στρατηγικό «παίχτη» και σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα:

  • Ο ενεργειακός κολοσσός (MOH) αποκτά έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σχεδόν το 30% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που άνηκε στους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το στοιχείο ότι με βάση τη σχετική συμφωνία, η δραστηριότητα της πρώην «Ανεμος», που είχε απορροφηθεί από την Ελλάκτωρ, πρόκειται να αποσχιστεί και να μεταβιβαστεί σε ποσοστό 75% σε ένα νέο σχήμα, με τη συμμετοχή της Motor Oil. Η νέα εταιρεία σύμφωνα με το αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με την Reggeborgh θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Η αξία της επιχείρησης αυτής έχει υπολογιστεί σε1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε προσαρμογές.
  • Υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την εταιρεία Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την Motor Oil. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και άλλα έργα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Η Masdar, που ελέγχεται από τηMubadala (επενδυτικό fund των Εμιράτων), ήδη έχει παρουσία στη χώρα μας καθώς θα αναπτύξει -σε κοινοπραξία με τη φινλανδική Taaleri Energia- ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 65 MW στη Βοιωτία. Στο εν λόγω project συμμετέχουν επίσης ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Βασιλάκη, μέσω της Autohellas.
  • Στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι(ADNOC) και την Motor Oil. Θα διερευνηθούν οι όποιες ευκαιρίες παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μονάδα FSRU της θυγατρικής του ομίλου «Διώρυγα Gas» στους Αγ. Θεοδώρους που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024, μια επένδυση 360- 370 εκατ. ευρώ.
  • Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Motor Oil Renewable Energy, βραχίονα του Ομίλου ενισχύεται διαρκώς. Στον έλεγχο της MORE πέρασαν μεταξύ άλλων και 9 άδειες για αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 185,3 MW.

MYTILINEOS: Κοιτάει στο… εξωτερικό

Έμφαση σε έργα στο εξωτερικό δίνει η MYTILINEOS. Εκείνες οι κινήσεις που ξεχωρίζουν είναι:

  • Σε κοινοπραξία με την Siemens Energy Global GmbH & Co.KG και τηSiemens Energy sp. z o.o., αναλαμβάνουν την κατασκευή μίας μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Grudziadz, της Πολωνίας, ισχύος 560 MW. Ο σταθμός CCGT αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική εκμετάλλευση εντός 38 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
  • Η MYTILINEOS και ηCentrica υπέγραψαν Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας (PPA) με την Vodafone UK που σχετίζεται με παραγόμενη ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολική δυναμικότητα 110 MW. Η ημερομηνία Εμπορικής Eκμετάλλευσης (COD) αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.
  • Επέκταση για την MYTILINEOS και στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), κερδίζοντας την ανάθεση μίας νέας σύμβασης πώλησης ενέργειας από σύστημα αποθήκευσης, στην Ιταλική Δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024.

ELPEDISON: «Μπαίνει» στο FSRU

Μετά τα δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την αντίστοιχη υποδομή της Διώρυγα Gas στην Κόρινθο, η Elpedison σκοπεύει να γίνει ο τέταρτος παίκτης της αγοράς LNG στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα:

  • Κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Το νέο έργο, «Thessaloniki FSRU», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), θα αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοικτά της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να λειτουργεί εντός του 2025.

Ο Όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ σε υπεράκτια αιολικά

Στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου με την R.F. Energy Α.Ε. Τι προωθείται;

  • ΗElica Group Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, και η R.F. Energy έχουν συστήσει ήδη κοινή εταιρεία, για την υλοποίηση επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά σταθερής βάσης, συνολικής ισχύος 850 MW, στο Βόρειο Αιγαίο. Ως «όχημα» αξιοποιείται η νεοσύστατη εταιρεία «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.» (“Aegean Offshore Wind Parks S.A.”), μέσω της οποίας θα προωθηθεί η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Τα πάρκα αυτά θα είναι σταθερής θεμελίωσης, θα αναπτυχθούν σε θαλάσσιες περιοχές της Λήμνου και της Αλεξανδρούπολης, ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ.

Η RF Energy, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 50%-50%, η First Energy Holdings Ltd, συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και η FG Europe Α.Ε. του Γιώργου Φειδάκη, διαθέτει άδειες για 500 MW.

Η Elica, από την άλλη, έχει έτοιμα αδειοδοτημένα έργα 216 MW, στα οποία θα προσθέσει και νέα, ώστε να φθάσουν συνολικά στα 350 MW.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.