Air Liquide: Αύξηση πωλήσεων κατά 7,8% το α΄ τρίμηνο του 2015

Σταθερή ανάπτυξη των πωλήσεων, σημείωσε ο όμιλος Air Liquide, κατά το α΄τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά το Γ’ τρίμηνο του 2015 έφτασε στα € 4.097 εκατ, αυξημένος κατά +7,8% σύμφωνα με τις λογιστικές αναφορές και κατά +4,6%, μετά την προσαρμογή από συναλλαγματικές διαφορές, επιπτώσεις τιμής ενέργειας (φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού), καθώς και σημαντικών γεγονότων, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2014. Οι πωλήσεις του κλάδου Αέρια & Υπηρεσίες, ύψους € 3.701 εκατ., αυξήθηκαν κατά +7,4%, και +4,5% αντίστοιχα σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2014, μία αύξηση κατά μία μονάδα σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015. Οι συναλλαγματικές επιπτώσεις, που παραμένουν θετικές αυτό το τρίμηνο (+4,9% για τα Αέρια & Υπηρεσίες), εμφανίζονται ασθενέστερες σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2015 και αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αρνητική επίπτωση στο τομέα της ενέργειας (-2,0%).

Η ώθηση αυτή παραμένει θετική για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τα έσοδα του κλάδου Αέρια & Υπηρεσίες κατά το 3 τρίμηνο αυξημένα κατά +10,4% μετά την προσαρμογή από συναλλαγματικές διαφορές, επιπτώσεις τιμής ενέργειας (φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού), καθώς και σημαντικών γεγονότων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση στα έσοδα του κλάδου Αέρια & Υπηρεσίες για το 3ο τρίμηνο του 2015, μετά την προσαρμογή από συναλλαγματικές διαφορές, επιπτώσεις τιμής ενέργειας (φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού), καθώς και σημαντικών γεγονότων, κρίνεται ικανοποιητική δεδομένης της τάσης της βιομηχανικής παραγωγής, με την οποία συνδέεται ένα μέρος των δραστηριοτήτων του Ομίλου:

– Ο κύκλος εργασιών του κλάδου Φροντίδας Υγείας, σημαντικά αυξημένος κατά +8,0%, σημείωσε πρόοδο τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε από την αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες φροντίδας υγείας στο σπίτι, μια μακροπρόθεσμη τάση, από τις πωλήσεις της νοσοκομειακής υγιεινής, επίσης ιδιαίτερα δυναμικές αυτό τα τρίμηνο, καθώς και των στοχευμένων εξαγορών.

– Ο κλάδος Ηλεκτρονικής συνέχισε να εμφανίζει ισχυρή αύξηση κατά +12,8%, χάρη στις σημαντικές πωλήσεις στην Ασία, και συγκεκριμένα σε Κίνα, Ταιβάν και Ιαπωνία. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε όλες τις σειρές προϊόντων, συγκεκριμένα σε τομείς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως η σειρά ALOHA™ και η προσφορά Voltaix, όπου σημειώθηκε αύξηση +36.0%.

– Ο κλάδος Μεγάλες Βιομηχανίες, αυξημένος κατά +6,5%, εμφανίζει σαφώς διαδοχική βελτίωση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και παρά τις ελάχιστες ανακάμψεις εργοστασίων πελατών που δεν είχαν υπολογιστεί. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τις νέες μονάδες παραγωγής σε Γερμανία, Κάτω Χώρες, Κίνα και Σαουδική Αραβία. Η ζήτηση υδρογόνου αυξήθηκε κατακόρυφα, κυρίως λόγω της εκκίνησης του εργοστασίου στο Yanbu, ενώ η ζήτηση για τα αέρια παραμένει σταθερή στην Κίνα και αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

– Στον κλάδο Βιομηχανικές Πωλήσεις – Εμπόριο, με ελαφρά μειωμένο κύκλο εργασιών κατά -1,2%, η κατάσταση παραμένει αντιφατική. Στη Βόρεια Αμερική οι πωλήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από την ύφεση στον τομέα των υπηρεσιών πετρελαίου και των συναφών κλάδων. Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, οι πωλήσεις στην αυστραλιανή αγορά παραμένουν χαμηλές, επηρεασμένες από την ύφεση του τομέα εξορύξεων, ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται σε αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω υψηλής ζήτησης. Η Ευρώπη σημειώνει μικρή αύξηση στις πωλήσεις συγκεκριμένα στους τομείς τροφίμων και φαρμάκων, ενώ οι πωλήσεις σε φιάλες παραμένουν χαμηλές. Η Ανατολική Ευρώπη, εν τω μεταξύ, παραμένει δυναμική.

Ο κύκλος εργασιών στον Κλάδο Engineering & Τεχνολογίας αυξήθηκε κατά +16,8% συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2015, αύξηση που εξηγείται κυρίως από τη μετατροπή ενός καθυστερημένου έργου του Κλάδου Μεγάλες Βιομηχανίες σε μονάδα που πουλήθηκε στον πελάτη.

Η βελτίωση της απόδοσης, στα  € 204 εκατομμύρια για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, είναι σύμφωνη με τους στόχους του Ομίλου για συνολική εξοικονόμηση κόστους μεγαλύτερη των € 250 εκατομμυρίων το 2015. Οι συνεχείς πρωτοβουλίες κυρίως στους τομείς προμηθειών, υλικοτεχνικής υποστήριξης, και ενέργειας, συνέβαλλαν στην καλή λειτουργική απόδοση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2015, ο Benoît Potier, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Air Liquide, δήλωσε:

«Στο πλαίσιο μίας ήπιας ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, η Air Liquide σημείωσε σταθερή ανάπτυξη των πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη δυναμική των Κλάδων Healthcare και Ηλεκτρονικής, στην έναρξη νέων μονάδων παραγωγής του Κλάδου Μεγάλες Βιομηχανίες, καθώς και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η επίδραση των συναλλαγματικών διαφορών έχει αρχίσει να αμβλύνεται, αλλά παραμένει ευνοϊκή.

Η Ευρώπη στο +5% επωφελείται από τη σταθερή ανάπτυξη του Κλάδου Healthcare και δείχνει σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς. Στη Βόρεια Αμερική, η επιβράδυνση σε τομείς που συνδέονται με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζεται. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού επωφελείται από τις θετικές επιδόσεις που σημειώνονται στην Ιαπωνία και την ικανοποιητική ανάπτυξη στην Κίνα, όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει γίνει πιο ήπια.

Η λειτουργική απόδοση είναι σταθερή και ο Όμιλος συνεχίζει να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά του και να επενδύει σε πολλά υποσχόμενες αγορές. Τα επενδυτικά σχέδια ανήλθαν στα 2 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μαζί με τις υπό ανάπτυξη καινοτομίες και τις τεχνολογίες, μια σημαντική πηγή ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, και εάν δεν προκύψουν αλλαγές στο επενδυτικό περιβάλλον, η Air Liquide πιστεύει ότι το 2015 θα αποτελέσει ακόμη μία χρονιά με αυξημένα καθαρά κέρδη.»

 

 

Exit mobile version