Quantcast
Αυτό είναι το νέο business plan της ΔΕΗ - Τι αναφέρει για τις επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Αυτό είναι το νέο business plan της ΔΕΗ – Τι αναφέρει για τις επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Επενδυτική έξοδος στα Βαλκάνια σχεδιάζει η ΔΕΗ με πα΄νω από 1,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2026 προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, να μειώσει το κόστος παραγωγής ρεύματος και να πετύχει (μετά από αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν) το στόχο της εξόδου από τα σύνορα της ελληνικής αγοράς.
Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης περιλαμβάνει συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ ως το 2026, τα οποία θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από οργανική κερδοφορία, δανεισμό αλλά και από τα έσοδα συνολικού ύψους 2 δισ. που φέρνουν στα ταμεία της ΔΕΗ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Αμφότεροι οι φάκελοι θα οριστικοποιηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.
Η ανάδειξη της ΔΕΗ σε περιφερειακή επιχειρηματική δύναμη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την νέα εικόνα της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σχέδιο στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στις θετικές προοπτικές των ΑΠΕ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το νέο business plan της ΔΕΗ
Το νέο business plan καταρτίστηκε αφού η ΔΕΗ απομακρύνθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και έκλεισαν δυο σημαντικά μέτωπα: η πολυετής (από το 2008) εκκρεμότητα της υπόθεσης παράβασης του ανταγωνισμού αναφορικά με την λιγνιτική παραγωγή και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου η ΔΕΗ αποκτά ριζικά νέα εικόνα με νέους κλάδους δραστηριότητας, πράσινο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου, υψηλότερη κερδοφορία, έμφαση στις επενδύσεις.
Αναλυτικά:
-Στην ηλεκτροπαραγωγή και τη διανομή προστίθενται οι κλάδοι της ηλεκτροκίνησης (υπηρεσίες φόρτισης) και των τηλεπικοινωνιών (πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων).
-Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί, δηλαδή από το 2024 θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έως ότου μετατραπεί σε φυσικού αερίου. Παράλληλα επιταχύνονται οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές με στόχο 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από τα οποία τα 4,8 γιγαβάτ προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία ως το 2026.
-Τα λειτουργικά κέρδη που κυμαίνονται τώρα στο επίπεδο των 900 εκατ. ευρώ προβλέπεται να αυξηθούν σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024 και 1,7 δισ. ευρώ το 2026. Από το 2024 (για τη χρήση του 2023) προβλέπεται να επαναληφθεί η καταβολή μερίσματος στους μετόχους, που έχει διακοπεί από το 2014.
-Οι επενδύσεις που προβλέπονται εφέτος στα 600 εκατ. ευρώ, διπλασιάζονται (1,2 δισ. ευρώ) το 2022 και αυξάνονται περαιτέρω στα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 και 2 δισ. ευρώ το 2024.
Τέλος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα οδηγήσει τη συμμετοχή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ (34% και 17% αντίστοιχα σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, σε μειοψηφικό ποσοστό́ καθοριστικής σημασίας (blocking minority), «με απώτερο στόχο να αυξηθεί́ η ελεύθερη διασπορά́ στο μετοχικό́ κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί́ επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.