ΑΔΜΗΕ: Nέα επίσκεψη στην Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση

ΑΔΜΗΕ

Στις 11 Ιουλίου θα παραδώσει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου Great Sea Interconnector (GSI)  στον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου. Σημειώνεται δε πως την ημέρα αυτήν θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στη Λευκωσία  ο κ. Παπαναστασίου.  Τα βασικά συμπεράσματα της οποίας είχαν παρουσιαστεί στις κυπριακές αρχές στις αρχές Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, κατά την επίσκεψή της στη Λευκωσία, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα έχει συναντήσεις εργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι αναγκαίες παράμετροι ώστε να οριστεί εγκαίρως το ρυθμιστικό πλαίσιο από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή και να μην κινδυνεύσει με αναστολή λόγω καθυστερήσεων, το κόστος της οποίας, εξάλλου θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Επίσης θα έχει συναντήσεις με χρηματοδοτικούς και άλλους οικονομικούς φορείς της Κύπρου, καθώς και με εκπροσώπους του κυπριακού Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τους Κύπριους Καταναλωτές.

Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ

Εν τω μεταξύ η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή εξέδωσε την απόφαση αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου, την οποία ο ΑΔΜΗΕ χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Όπως αναφέρει:

Η λήψη της εν λόγω απόφασης από τη ΡΑΑΕΥ σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι με βάση την προοπτική έκδοσης αυτής της απόφασης απετράπη η αναστολή παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρύχιων καλωδίων Nexans, λόγω ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ακόμη τα εξής:

Επόμενο ορόσημο είναι η έκδοση δύο επιπλέον αποφάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το έργο έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να εκλείψει ο ρυθμιστικός κίνδυνος που υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή, και να δοθεί το full notice to proceed στην εταιρεία Nexans, αλλά και να επιταχυνθεί η είσοδος επενδυτών που αναμένουν το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο για να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Παρά το ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν έχει ολοκληρωθεί, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε δεσμευτικούς όρους χρηματοδότησης (term sheet) από εμπορική τράπεζα και έχει ήδη καταθέσει και στους δύο ρυθμιστές την πρότασή του για το έσοδο (wacc), η οποία τους ενσωματώνει μαζί με τον βαθμό τεχνικής πολυπλοκότητας του έργου.

Την αναγκαιότητα να κλείσουν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου υπογράμμισε σε σύσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες και η Κομισιόν με τους ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου και τον Φορέα Υλοποίησης. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου και συγκεκριμένα η πρόοδος σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο και η πορεία των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε χρηματοδοτικό επίπεδο, πέραν του term sheet από εμπορική τράπεζα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η χρηματοδότηση του έργου με βάση την αναθεωρημένη μελέτη κόστους-οφέλους, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στις συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΠΑ, DFC.

Παράλληλα, η Nexans έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το detail marine survey και συνεχίζει την κατασκευή του καλωδίου, ενώ ο Φορέας Υλοποίησης βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο των σταθμών μετατροπής Siemens προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία και να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2024.

Exit mobile version