Quantcast
ΑΔΜΗΕ: Έτσι θα γίνει η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας - enikonomia.gr
share

ΑΔΜΗΕ: Έτσι θα γίνει η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας

δημοσιεύτηκε:

Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει  διαγωνισμό για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς υψηλής τάσης Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας (μεικτή υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή γραμμή με τα συνοδά έργα της), προκειμένου να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για τον τρίτο δρόμο διασύνδεσης της Κέρκυρας με το Ηπειρωτικό Σύστημα μέσω της νέας καλωδιακής σύνδεσης «Αετός – Κέρκυρα», η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Το έργο

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου καλωδιακού συστήματος απλού κυκλώματος 150 kV για τη διασύνδεση της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα. Σκοπός του έργου είναι η εξασφάλιση ασφαλούς τροφοδότησης του νησιού, μέσω της ενίσχυσης της υφιστάμενης διασύνδεσής του.

Σήμερα, η Κέρκυρα διασυνδέεται με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με δύο καλωδιακές γραμμές 150 kV. Το νέο έργο συνιστά την τρίτη καλωδιακή γραμμή 150 kV, που θα υλοποιηθεί σε νέα όδευση. Με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι εφικτή η ασφαλής κάλυψη πρόσθετου φορτίου της τάξης των 60 MW κατ’ ελάχιστο, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων (4 χλμ.) και υποβρύχιων καλωδίων (17,1 χλμ.) εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV, εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Ειδικότερα το πρώτο τμήμα του έργου περιλαμβάνει ένα τριπολικό υποβρύχιο καλώδιο 150 kV, μήκους 17,1 χλμ., με ενσωματωμένα δύο τηλεπικοινωνιακά υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, που θα συνδέει την περιοχή «Αετός» του Δ. Φιλιατών με την περιοχή «Όρμος Ποταμού» του Δ. Κεντρικής Κέρκυρας.

Το δεύτερο τμήμα του έργου περιλαμβάνει ένα τριφασικό κύκλωμα υπόγειων καλωδίων 150 kV, συνοδευόμενο από δύο υπόγεια καλώδια οπτικών ινών, μήκους 320 μ.

Στο τελευταίο τμήμα του, το τριφασικό κύκλωμα υπόγειων καλωδίων 150 kV (με τα καλώδια των οπτικών ινών), θα συνδεθεί με τον Υποσταθμό Κέρκυρα Ι.

Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο έργο, προϋπολογισμού 42.800.000 ευρώ, που θωρακίζει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος της Κέρκυρας, καθώς θα καλύπτει με ασφάλεια τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση που εμφανίζεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες (λόγω του τουρισμού).

Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει 100 εκατ. ευρώ έως το 2025, με βάση το 10ετές αναπτυξιακό του πλάνο, για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια νησιά που θα εξασφαλίσει την ομαλή ενεργειακή τους τροφοδότηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.