Α. Παντελιάδης (Μy Market): Αν χάναμε χρόνο δεν θα υπήρχε Βερόπουλος

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ένας ισχυρός όμιλος στο λιανεμπόριο προκύπτει με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Βερόπουλος από τη Metro, ο οποίος στοχεύει σε πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ και κέρδη 45 έως 50 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης επικεφαλής της  Metro, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, με αφορμή το μεγάλο deal. Ο Α. Παντελιάδης δήλωσε ότι η συμφωνία που ολοκληρώθηκε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οριστικοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα μπουν οι τελικές υπογραφές.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Metro – My Market να εξαγοράσει τη Βερόπουλος, ο Α. Παντελιάδης δήλωσε ότι: «Δεν λαμβάνουμε ποτέ αποφάσεις συναισθηματικά, αλλά πάντα με οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια» , ενώ συμπλήρωσε ότι έπρεπε να πάρουν γρήγορα αποφάσεις γιατί «Αν χάναμε χρόνο, απλά δεν θα υπήρχε Βερόπουλος».  Τα άμεσα οφέλη από το deal θα φανούν στις τιμές προϊόντων της Βερόπουλος, οι οποίες σε δύο εβδομάδες θα μειωθούν από 4,5% έως 5%.

Σταδιακά, έως το τέλος του έτους το όνομα Βερόπουλος θα αντικατασταθεί από το My Market, ενώ για τους εργαζόμενους ο Α.  Παντελιάδης δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους και στην τριετία θα προσληφθούν 1.000 ακόμη άτομα, ώστε να φτάσουν στους 10.000 συνολικά οι εργαζόμενοι.  Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές, οι οποίες κυμαίνονται στα 60 με 70 εκατ. ευρώ, αυτές αναλαμβάνει να τις αποπληρώσει ο όμιλος Metro και μάλιστα «χωρίς haircut» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «Θα πληρωθούν άμεσα όλες οι υποχρεώσεις στο ακέραιο. Σημειώνεται ότι εκτός από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ο δανεισμός της Βερόπουλος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το στόχο των 1,5 δισ. ευρώ που βάζει ο όμιλος για την τριετία, τα επενδυτικά σχέδια που έχει χαράξει για το ίδιο διάστημα είναι η πρόσληψη 1.000 νέων εργαζομένων και επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ,

Στόχος να ξεπεράσει το δίκτυο τα 240 σούπερ μάρκετ και τα 50 cash & carry.  Από το δίκτυο της Βερόπουλος, υπάρχουν σχέδια να κλείσουν μόνο 19 καταστήματα, τα οποία όμως είναι μικρά και χωρίς ιδιαίτερη κίνηση. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στα υπόλοιπα καταστήματα, που θα προκύψουν ανάγκες. Επενδυτικά, αυτό το διάστημα η εταιρεία έχει προβλέψει έξοδα 4 με 5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αλλάξει τις λάμπες στα καταστήματα που διαθέτει, με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.  Παράλληλα, συνεχίζει την αναζήτηση μικρών παραγωγών, ώστε να τοποθετεί επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα στα ράφια της.

Εκτός Ελλάδος θα επεκταθεί μέσα στο 2017 με ένα cash & carry στην Κύπρο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και στον τομέα logistics.  Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σχεδιάζει την επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα κατά 20.000 τ.μ. και  τον εκσυγχρονισμό των αποθηκών της Βερόπουλος στον Ασπρόπυργο.

Ο όμιλος Μetro ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα διαθέτει δίκτυο 67 καταστημάτων My Market και 46 cash & carry (με μερίδιο αγοράς που διαμορφώνεται στο 45%). Το 2015 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,7% φθάνοντας τα 737 εκατ.  ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ. 

Ο Βερόπουλος ιδρύθηκε το 1973,  το 1977 άνοιξε το πρώτο κατάστημα εκτός Αθηνών και το 1997 επεκτάθηκε στα Βαλκάνια. Μάλιστα, τη δραστηριότητα στα Βαλκάνια θα τη διατηρήσει ο Νίκος Βερόπουλος.  Στην Ελλάδα η αλυσίδα Βερόπουλος διαθέτει 179 καταστήματα και απασχολεί 4.200 εργαζομένους, ενώ οι πωλήσεις της συρρικνώθηκαν το 2015 στα 385 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version