Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Λουκέτο στα καταστήματα Mothercare και Early Learning Centre στη Σλοβενία, έβαλε η Κλουκίνας – Λάππας. Η διοίκηση αποφάσισε να διακόψει την εμπορική ανάπτυξη των δύο σημάτων στη σλοβένικη αγορά, επειδή τα καταστήματα ήταν ζημιογόνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η ζημιά που απέφερε στην εταιρεία η δραστηριότητά της στη Σλοβενία, έφθανε έως και 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, που ιδρύθηκε από τους δύο πολιτικούς μηχανικούς που έδωσαν και τα ονόματά τους στην εταιρεία, αρχικά ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τον τομέα του real estate. Αργότερα, το 1999, η δραστηριότητα της εταιρείας επεκτάθηκε και στον εμπορικό τομέα, με την αντιπροσώπευση του σήματος Mothercare, αναπτύσσοντας καταστήματα που απευθύνονται στη μητέρα και παιδί. Σταθμός στην ιστορία της αποτέλεσε το 2007, όταν η εταιρεία ανέλαβε την αντιπροσώπευση της βρετανικής αλυσίδας παιχνιδιών Early Learning Center σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Τα πρώτα χρόνια η ανάπτυξη των δύο σημάτων ήταν ραγδαία και η εταιρεία χάρασσε επεκτατικά σχέδια στην ελληνική και τη βαλκανική αγορά, ανοίγοντας καταστήματα σε Σκόπια, Αλβανία Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Σλοβενία. Μάλιστα η εμπορική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, αποδείχθηκε περισσότερο κερδοφόρος σε σχέση με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες.
Τα δύο τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των δύο σημάτων γίνεται αποκλειστικά από την οικογένεια Κλουκίνα, αφού το Φεβρουάριο του 2014 – έχοντας ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας – ο Ι. Λάππας, αποχωρεί από την εταιρεία, πουλώντας το μερίδιό του στους υπόλοιπους βασικούς της μετόχους, την οικογένεια Σπεντζάρη και την οικογένεια Λάππα. Ο βασικότερος λόγος που αποφάσισε να αποχωρήσει, ήταν η ραγδαία μείωση του τζίρου στον τομέα των κατασκευών, που έκανε τη διοίκηση να στρέφεται όλο και πιο πολύ στο εμπορικό σκέλος της επιχείρησης, το οποίο από την αρχή διαχειριζόταν η πλευρά Λάππα.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του τζίρου της, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία είχε επεκταθεί μέσω της θυγατρικής της Κ. Λ. Ενεργειακή και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας σε Ιωάννινα και Τρίκαλα, τρία μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 2,5 MW.