Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η παρουσίαση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Volkswagen AG για τη μεγάλη, πράσινη, καινοτομική επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια. Μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG.
Στην ίδια ψηφιακή πλατφόρμα συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας: ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
“Η Αστυπάλαια μπορεί και θα γίνει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο”, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως “όλες αυτές οι επενδύσεις επανατοποθετούν την Ελλάδα στον χάρτη σε μία χώρα που δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό και τη γεωγραφική της τοποθεσία, αλλά αγκαλιάζει το μέλλον και όταν μιλάμε για μέλλον, μιλάμε για καινοτομία (…) στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στην πράσινη ανάπτυξη”.
Οπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης πρωταρχικός σκοπός είναι πώς θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Από την πλευρά του ο Herbert Diess, πρόεδρος ΔΣ της Volkswagen είπε πως «η Αστυπάλαια γίνεται το ιδανικό μέρος προκειμένου να δούμε στην πράξη πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το κλίμα και τις θεμελιώδεις αξίες μας μέσα από αυτή την καινοτόμο συνεργασία».
Το έργο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026, επιμερίζεται σε 3 βασικές φάσεις. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
-την αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα,
-την παροχή γενναίων κινήτρων, πέραν αυτών που έχει θεσμοθετήσει ήδη η ελληνική κυβέρνηση, για την αντικατάσταση των οχημάτων των κατοίκων με ηλεκτρικά
-και την ανάπτυξη «πράσινης» μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό.
Προβλέπεται επίσης να «τρέξει» και το πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στο νησί.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ που μάλιστα έρχεται σε συνέχεια των επενδύσεων της Microsoft και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και την τελευταία επένδυση της Lamda στο data-center. «H Ελλάδα επανατοποθετείται στο χάρτη» , σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλο τον κόσμο». Όπως τόνισαν όλες οι πλευρές, η επένδυση δεν πρόκειται να επηρεάσει τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού ούτε την πολιτιστική του κληρονομιά, ενώ ο ΠΘ δεσμεύτηκε ότι μόλις οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, θα επισκεφθεί το νησί για να δει από κοντά το έργο.