Εθελουσία έξοδος για προσωπικό με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, εισηγείται το υπερ-Ταμείο για τη ΔΕΗ των 10.950 εργαζομένων (δίχως τους 6.500 του ΔΕΔΔΗΕ), πρωτοβουλία την οποία είχε πρόσφατα προαναγγείλει ο επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης.
Στο «στρατηγικό σχεδιο» που συνέταξε το Ταμείο για τη ΔΕΗ, προκειμενου αυτή να καταφέρει να σταθεί όρθια, περιλαμβάνονται πληθώρα προτάσεων, από “μαχαίρι” σε υπερωρίες, βάρδιες, και εποχικές προσλήψεις, έως ανασχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού (3.433 σε ορυχεία, 4.671 στη παραγωγή, 971 στην εμπορία, 1.515 στη διοίκηση), και το αμφιλεγόμενο μέτρο της πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών σε ιδιώτες, το οποίο είχε “παγώσει”.
Καλείται επίσης η διοίκηση της ΔΕΗ να επαναξετάσει το δίκτυο καταστημάτων της, αλλά και να αναθεωρήσει τη τιμολογιακή και εμπορική της πολιτική με στόχο τη “διακράτηση υγιούς μείγματος πελατών” (δίχως να παρέχονται περαιτέρω εξηγησεις).
Σχολιάζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ΔΕΚΟ, το κείμενο κάνει λόγο για την αδυναμία προσέλκυσης νεαρής ηλικίας προσωπικού, ενώ επισείει τον κίνδυνο μείωσης της λειτουργικής της κερδοφορίας την περίοδο 2018-2020, ως απόρροια της περιορισμένης ρευστότητας, των δανείων που καλείται να αποπληρώσει το 2019, και τις αλλαγές, επιβαλλόμενες και μη, στην αγορά ενέργειας.
Από την μεταβολή του ενεργειακού μείγματος σε πανευρωπαικό επίπεδο και τη στροφή στις ΑΠΕ, έως την υποχρεωτική μείωση μεριδίου της ΔΕΗ σε προμήθεια και παραγωγή σε επίπεδα κάτω του 50% έως τις αρχές 2020, την αποεπένδυση του λιγνιτικού της δυναμικού, και το μετασχηματισμό της χονδρεμπορικής αγοράς στα πρότυπα του Target Model.
Επισημαίνει την υποχρέωση επανεξετάσης του επενδυτικού της πλάνου, την άμεση ανάγκη μετασχηματισμού της σε μια σύγχρονη πολυσχιδής ενεργειακή εταιρεία με είσοδο στην αγορά φυσικού αερίου και παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, και την βελτίωση διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ύψους 2,3 – 2,7 δισ ευρώ, όπως πρόσφατα ανέφερε ο επικεφαλής της Μ.Παναγιωτάκης).
Καλεί επίσης τη ΔΕΗ να αναζητήσει εναλλακτικές για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν το 2019 (1,3 δισ), μιλά για την ανάγκη περιβαλλοντικής αναβάθμισης λιγνιτικών μονάδων (π.χ. Αμύνταιο), και για την επικείμενη μείωση των ποσών που καταβάλει ως αποζημιώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα νησιά, μετά και την σταδιακή ολοκλήρωση των πρώτων διασυνδέσεων
Πηγή Πληροφοριών: energypress.gr