Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων – Η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. «Άνοιξε» η πλατφόρμα myCar που επιτρέπει στους κατόχους οχημάτων οι οποίοι έχουν καταθέσει πινακίδες να άρουν την ακινησία και να τα κυκλοφορήσουν ακόμη και το Πάσχα! Όσοι επιθυμούν όμως να θέσουν σε κίνηση το αυτοκίνητό τους μέσα στις γιορτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν και «παγίδες». Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ως τέλος κυκλοφορίας δεν θα είναι αντίστοιχο των ημερών που απομένουν έως το τέλος Απριλίου, αλλά θα πρέπει να καλύψει ολόκληρο τον μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξουν οι κάτοχοι οχημάτων που είναι σε ακινησία, αφορά στην… επόμενη ημέρα: Εάν το όχημα δεν τεθεί εκ νέου σε ακινησία, όταν λήξει η περίοδος για την οποία έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, τότε επιβάλλεται «βαρύ» πρόστιμο.
Συγκεκριμένα, αυτό διαμορφώνεται στο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφού αφαιρεθεί το ποσό που ήδη καταβλήθηκε επί δύο.

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας.

Ποια είναι η διαδικασία

Η άρση ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Στη συνέχεια θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Έτσι, έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

Τι θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν σε άρση ακινησίας

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, προβλέπεται ομοίως και για το έτος 2022 (ίσχυε ήδη για τα έτη 2018-2021) η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, χωρίς προσαύξηση.

Ειδικότερα, οι σχετικές διατάξεις, αναφέρουν:

«Κατ’ εξαίρεση, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ, εντός του έτους 2022, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας στις παραπάνω περιπτώσεις καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2022, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας οχήματος και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα».

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα χωρίς προσαυξήσεις – Παραδείγματα

Η άρση ακινησίας θα παρέχεται χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε ακινησία να καταβάλουν έξτρα χρήματα πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα οχήματα τους.

Το συγκεκριμένο «μοντέλο» – τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα χωρίς προσαυξήσεις- είχε υιοθετηθεί για πρώτη φορά το 2020, κάτι που είχε ως συνέπεια όσοι είχαν ΙΧ σε ακινησία να καταβάλουν έως και 50% πιο οικονομικά τέλη για την ανάκτηση πινακίδων, σε σχέση με το 2019. Μέχρι τότε, οι κάτοχοι ΙΧ επιβαρύνονταν με ένα μήνα επιπλέον για ένα μήνα άρσης ακινησίας ή πλήρωναν έξτρα τέλη δυο μηνών για έξι μήνες χρήσης του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας τους.
Ας δούμε όμως μέσα από παραδείγματα τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη:

Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία. Ο ιδιοκτήτης /κάτοχος αυτού επιθυμεί να άρει την ακινησία του για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν την θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ Χ 3/12 =30 ευρώ.

  • ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ(2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ εάν θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).


Exit mobile version