Δίπλωμα οδήγησης από τα 17: Οι προϋποθέσεις – Τι ισχύει για τους συνοδούς

Νέες διευκρινίσεις για τα διπλώματα οδήγησης που θα λαμβάνουν οι πολίτες σε ηλικία 17 ετών ε΄δωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε οι πολίτες 17 ετών θα δίνουν εξετάσεις κανονικά για το δίπλωμα οδήγησης “και εφόσον επιτύχουν θα λαμβάνουν μια προσωρινή άδεια στην οποία θα μπορούν να οδηγούν υπό συγκεκριμένες υποθέσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον κάτοχο διπλώματος ο οποίος θα πρέπει να έχει το δίπλωμα τουλάχιστον στα 5 χρόνια, να είναι τουλάχιστον 25 ετών και να έχει ένα καθαρό δίπλωμα. Να μην έχει δηλαδή πόντους στο point system. Η συνήθης πρακτική είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο γονέας είναι αυτός που είναι συνοδός .Aλλά δεν μπορεί το νομοσχέδιο να έχει μια τέτοια αυστηρή πρόβλεψη “.

Δίπλωμα οδήγησης: Γιατί μπορεί να εκπαιδευτεί σωστά ένας 17 χρόνος
Εν συνεχεία εξήγησε τον λόγο που ένας 17 χρόνος μπορεί να εκπαιδευτεί σωστά για να λάβει ένα δίπλωμα οδήγησης. Όπως είπε “όταν ένας νέος οδηγός παίρνει το δίπλωμά του, επί της ουσίας όταν βγαίνει στο δρόμο μπαίνει στη διαδικασία στην αρχή να οδηγεί λίγο συνεσταλμένα, λίγο σπασμωδικά. Συνεσταλμένα παραμένει να οδηγεί ο νέος οδηγός .Και μάλιστα τα στοιχεία που έχουμε για τα ατυχήματα και τις ηλικίες που εμπλέκονται σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα δείχνουν ότι η κατηγορία των νέων ανθρώπων και των νέων οδηγών είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες , είναι δεύτεροι από το τέλος “.
Kαι υπενθύμισε σχετικά με τα διπλώματα οδήγησης ότι “ο οδηγός ο οποίος θα οδηγεί με συνοδό, θα έχει δώσει κανονικά εξετάσεις, θα έχει πάρει άδεια οδήγησης. Η διαφορά είναι ότι δεν θα μπορεί να οδηγεί μόνος του αλλά θα πρέπει να οδηγεί με κάποιον συνοδό .Ένας οδηγός ο οποίος είναι 17 χρονών ή 18 χρονών και έχει πετύχει στις εξετάσεις, παραμένει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την ικανότητα να οδηγήσει. Η διαφορά ποια είναι; Η ηλικία του. Η διαφορά επίσης ποια είναι ; Ότι έχει δίπλα του έναν συνοδό”.
“Εάν μιλάμε για την περίπτωση που ένας άνθρωπος ο οποίος έχει περάσει τις εξετάσεις και είναι είτε 17 είτε 18 χρονών δεν νομίζω ότι η κουλτούρα και η αντίληψη του για την οδική συμπεριφορά είναι πολύ διαφορετική. Αυτό το οποίο θεωρώ όμως είναι ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι 17 χρονών και οδηγεί με τον πατέρα του π.χ στο δίπλα κάθισμα, έχει πιο συνετή συμπεριφορά στο δρόμο και πιθανότατα να πάρει περισσότερες θετικες οδηγίες από έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει να προσέξει το παιδί του και να συμπεριφερθεί σωστά για δική του ασφάλεια” συμπλήρωσε.


Exit mobile version