Αναλυτικά τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση κυβισμό και εκπομπές CO2

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr

Αυξημένα κατά 1/12 έως και 2/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας θα είναι τα το τελικό ποσό που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας. Το Enikonomia.gr δημοσιεύει τους αναλυτικούς πίνακες των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας με βάση τους μήνες, τον κυβισμό αλλά και τις εκπομπές CO2…

Παράλληλα η «βιασύνη» του υπουργείου Οικονομικών ώστε να περάσει γρήγορα η σχετική τροπολογία για τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας έχει να κάνει επίσης και με το γεγονός πως αν ισχύσει από τα τέλη Απριλίου οι κάτοχοι ΙΧ θα πληρώσουν τα αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας τουλάχιστον για τρεις μήνες καθώς αν καταβάλλουν μόνο για τον Απρίλιο θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους μόνο για λίγες ημέρες…

Επίσης υπάρχει περιορισμός στην ανάληψη των πινακίδων κυκλοφορίας καθώγς σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε το ΥΠΟΙΚ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ανάληψη πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί να γίνει μόνο μία φορά μέχρι το τέλος του έτους».

Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα μήνα δεν θα έχει το δικαίωμα να προβεί σε μία επιπλέον ανάληψη των πινακίδων κυκλοφορίας εντός του έτους. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς είναι αντισυνταγματικό εκτός και εάν υπάρξει σχετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία αν κάποιος θέλει να προβεί σε ανάληψη των πινακίδων κυκλοφορίας για 2 ή τρεις φορές το χρόνο να είναι αναγκασμένος να πληρώνει αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας ή ολόκληρο το ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για μόλις ένα μήνα θα καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας που αναλογούν στα 2/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός του. Δηλαδή ο κάτοχος που θα κάνει ανάληψη των πινακίδων κυκλοφορίας για μόλις ένα μήνα θα πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας για δύο μήνες!

Αντίστοιχα για όσους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας για τρεις μήνες θξα καταβάλλουν τα 4/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός τους αντί για τα 3/12 που θα έπρεπε να καταβάλλουν κανονικά.

Για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας πέραν των 3 μηνών θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους πως θα καταβάλλουν επιπλέον 2/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας που αναλογούν. Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για 6 μήνες θα καταβάλλει τα 8/12 των ετήσιων Τελών αντί για τα 6/12.

Βέβαια το κορυφαίο καταγράφεται στην περίπτωση που η τροπολογία έχει ισχύ και για το 2017 καθώς αν κάποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για 11 μήνες καθώς θα πληρώσει τα 13/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας! Δηλαδή αν τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας ενός οχήματος ανέρχονται σε 300 ευρώ ο κάτοχος που θα κάνει άρση ακινησίας τον Φεβρουάριο θα πληρώσει 330 ευρώ!

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αρθούν από την «ακινησία» όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 750.000 αυτοκίνητα και να αντλήσει έσοδα. Μάλιστα από τις 750.000 ΙΧ που βρίσκονται σε ακινησία τα 500.000 αυτοκίνητα έχουν ηλικία από 11 έως και πάνω από 20 έτη, περίπου 150.000 έχουν ηλικία από 6 έως και 10 έτη και περίπου 100.000 έχουν ηλικία έως 5 έτη.

Να υπενθυμίσουμε πως όσοι πραγματοποιούν άρση ακινησίας έστω και για ένα μήνα θα επιβαρυνθούν επίσης από τα αναλογικά τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Ειδικότερα αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ με κινητήρα δύο λίτρων που δεν έχει κλείσει 10ετία πραγματοποιήσει άρση ακινησίας και το κυκλοφορήσει για ένα μήνα τότε θα επιβαρυνθεί με τεκμήριο που αφορά στο 1/12 του ετήσιου συνόλου όπως επίσης και με το 1/12 του ετήσιου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

Αν το κινήσει για τρεις μήνες τότε η επιβάρυνση από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ανέρχεται στα 3/12 του ετήσιου ποσού όπως και το τεκμήριο αντίστοιχα…

Πάντως σύμφωνα με την αντίστοιχη ρύθμιση που ίσχυε το 2015 αν κάποιος πραγματοποιούσε άρση ακινησίας στο όχημά του έπρεπε να καταβάλει το ποσό που αναλογούσε στους υπόλοιπους μήνες που απέμεναν μέχρι τα τέλη του έτους ασχέτως αν το κινούσε για ένα ή δύο μήνες μόνο.

Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιούσε άρση ακινησίας στο όχημά του τον Ιούλιο θα κατέβαλε τα 6/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενώ το ύψος του τεκμηρίου αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης (για ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω) υπολογίζονταν σύμφωνα με τους μήνες που κυκλοφορούσε το όχημα…

Δείτε τα αναλυτικά μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τους μήνες κυκλοφορίας, τον κυβισμό ή τις εκπομπές CO2:

 

 

 

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε τα αναλυτικά Τέλη Κυκλοφορίας σε μορφή Excel.

Exit mobile version