Ήδη σήμερα η AfD εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή, στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο- και μάλιστα ως αξιωματική αντιπολίτευση- και σε όλα τα τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας. Στις ευρωεκλογές του 2019 το ξενοφοβικό κόμμα θα επιδιώξει να βελτιώσει αισθητά τα ποσοστά του. Όλα δείχνουν ότι θα εκπληρώσει τον στόχο του, επισημαίνει στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) η Σαμπίνε Κροπ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. “Εάν δεν μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα που θα αμαύρωναν την εικόνα της, η AfD θα καταγράψει μία επιτυχία στις ευρωεκλογές” τονίζει η Σαμπίνε Κροπ. “Η ίδια λέει βέβαια ότι στοχεύει σε ένα 15-20% των ψήφων, δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρει, αλλά και λίγο πιο κάτω να πάει, πάλι θα εκλέξει έναν αξιόλογο αριθμό ευρωβουλευτών”.
Στο συνέδριο της AfD, που ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Μαγδεμβούργο, επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου εξελέγη ο πρόεδρος του κόμματος Γιεργκ Μόιτεν, από τις πιο μετριοπαθείς παρουσίες στην AfD. Ο Μόιτεν θεωρείται ικανός να προσελκύσει τους λιγότερο ακραίους ψηφοφόρους με αστική προέλευση. Μήπως είναι και ο μοναδικός που μπορεί να διατηρήσει μία στοιχειώδη συνοχή σε ένα κόμμα που σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες; “Μεχρι στιγμής τα έχει καταφέρει αρκετά καλά”, επισημαίνει η Σαμπίνε Κροπ, “αλλά και ο ίδιος στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει μία πολιτική στροφή προς τα δεξιά, κάτι που άλλωστε συμβαδίζει με τη γενικότερη στροφή της AfD προς τα δεξιά. Αυτή η εξέλιξη, καθώς και το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη του κόμματος παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες για την προστασία του συντάγματος, δεν αποκλείεται να απομακρύνουν ψηφοφόρους με πιο αστική ή φιλελεύθερη ιδεολογική αφετηρία”.
“Εμείς” και “οι άλλοι…”
Στο Μαγδεμβούργο το 90% των συνέδρων ενέκριναν την παρουσία του μετριοπαθούς Γιεργκ Μόιτεν στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά οι περισσότεροι υποψήφιοι της AfD μόνο μετριοπαθείς δεν είναι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αξιωματικός εν αποστρατεία Μπέρνχαρντ Τσίμνιοκ, ο ιστορικός Λαρς Πάτρικ Μπεργκ, που δηλώνει ότι θέλει να καταπολεμήσει “τις απάτες με τις επιδοτήσεις στην ΕΕ”, αλλά και ο Μαξιμίλιαν Κραχ από τη Σαξονία, όπου η AfD φιλοδοξεί να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη. Κοινός εχθρός για όλους είναι ο πολιτικός χώρος της φιλελεύθερης σκέψης και της Αριστεράς. Με το ιδιαίτερο ύφος που διακρίνει το κόμμα του ο Γιεργκ Μόιτεν κάνει λόγο για “μία αριστεροπράσινη Γερμανία, που έχει μολυνθεί από τη γενιά του´68”.
Η Σαμπίνε Κροπ θεωρεί ότι με αυτή τη ρητορική ο Μόιτεν “επιχειρεί να συσπειρώσει τους δικούς του, να προσδέσει τους οπαδούς του, να σηματοδοτήσει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τα όρια ανάμεσα στο εσωτερικό του κόμματος και τον έξω κόσμο. Και βέβαια αυτό έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, ότι οι οπαδοί του δεν είναι πλέον ικανοί να δουν με κριτική διάθεση τα κακώς κείμενα στο ίδιο τους το κόμμα”.
Αδύνατη η συνεργασία με Σαλβίνι;
Πάντως ο ίδιος ο Μόιτεν θεωρεί δεδομένη την εκλογική επιτυχία της AfD στις ευρωεκλογές του 2019. Και προαναγγέλλει από σήμερα μία ευρύτερη συμμαχία των εθνολαϊκιστών από όλη την Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει το συγκυβερνών κόμμα FPÖ στην Αυστρία, τους Ούγγρους του Βίκτορ Όρμπαν και τους Ιταλούς του Ματέο Σαλβίνι. Αλλά το εγχείρημα μάλλον δύσκολα θα επιτύχει, γιατί φαίνεται ότι πάσχει από μία εσωτερική αντίφαση. Όπως επισημαίνει η Σαμπίνε Κροπ: “Για φανταστείτε, πώς θα μπορούσε να βρει ο Σαλβίνι με την AfD κοινό παρονομαστή, για παράδειγμα στο μεταναστευτικό; Αφού ιδιαίτερα η AfD εστιάζει στα εθνικά συμφέροντα, θέλει μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τα κράτη-μέλη, κάνει λόγο για την Ευρώπη των Εθνών και των Πατρίδων. Αυτά προμηνύουν εντάσεις και στην οικονομία. Και αν χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης για την Ιταλία, το οποίο θα στηρίζουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι, διερωτώμαι πώς η AfD θα τα εξηγήσει όλα αυτά στους ψηφοφόρους της…”
Πηγή: Deutsche Welle