Quantcast
Αραχωβίτης: Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό η ανακοίνωση της κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί - enikonomia.gr
share

Αραχωβίτης: Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό η ανακοίνωση της κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί

δημοσιεύτηκε:

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά το χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

«Ο κύκλος αυτός έκλεισε. Στον προϋπολογισμό του 2019 δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και υπογράμμισε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «δουλειά του υπουργείου είναι να λύνει τα προβλήματα του κλάδου».

Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΔΟΑΟ «είναι μια διεπαγγελματική οργάνωση που παράγει έργο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό είναι που θέλουμε και εμείς» και τόνισε ότι τα «προγράμματα προώθησης των οίνων έχουν συνέχεια, αλλά παρουσιάζουν και προβλήματα. Θα τα λύσουμε. Θα τις βρούμε τις λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί υποστήριξε ότι «αυτό που είχαμε υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια ήταν βάρβαρο» και ζήτησε τη δημιουργία μιας επιτροπής «που θα συζητά τα προβλήματα του κλάδου».

Αναφερόμενος στα προγράμματα του υπουργείου για την προώθηση του κρασιού, ο κ. Αργύρης τόνισε πως έχουν γίνει «αρκετά αποτελεσματικά» και ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου «να μη χάνεται κανένα ευρώ από τους φόρους των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, παρουσιάστε επίσης το σχέδιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τάσκος από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που παρουσίασε και το σχέδιο, «οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατηγικό σχεδιασμό. Το έργο πρέπει να έχεις αρχές. Να είναι αξιόπιστο, να μπορεί να ολοκληρωθεί, να μη μείνει στη μέση», και σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει «να υπάρχει ενεργή συμμετοχή από την αμπελοοινολογική κοινότητα».

Ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Η πρώτη είναι η φάση της προκήρυξης, όπου θα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι για την υλοποίησή του, η δεύτερη θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, η τρίτη θα αναφέρεται στο όραμα και η τέταρτη και τελευταία φάση, θα θέτει τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τη στρατηγική για τον κλάδο.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.