Quantcast
Τι προσδοκά η αγορά το 2019 - enikonomia.gr
share

Τι προσδοκά η αγορά το 2019

δημοσιεύτηκε:

Για τις προκλήσεις του 2019 αλλά και τις προσδοκίες τους για τη νέα χρονιά μιλούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Περιφερειακού Επιμελητηρίου Αττικής, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, και Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας.

«Είναι τώρα η κρίσιμη περίοδος, στην οποία θα πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», τονίζει μεταξύ άλλων στο σχετικό του άρθρο ο Κ. Μίχαλος και προσθέτει: «Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό, να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε τη διαφοροποίηση και το τεχνολογικό περιεχόμενο των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, με σκοπό να αυξηθεί η αξία των ελληνικών εξαγωγών». Και επισημαίνει: «Αυτό που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είναι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε στην άκρη το διχασμό και να ξεκινήσουμε τη δουλειά».

«Οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας από τη πλευρά μας», σημειώνει στο άρθρο του ο Βασίλης Κορκίδης, «περιμένουμε μία εθνική πολιτική για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες με μεγαλύτερα κέρδη, λιγότερους φόρους για περισσότερες δουλειές και βεβαίως καλύτερα αμειβόμενες». «Το 2019», τονίζει μεταξύ άλλων, «σίγουρα απαιτούνται περισσότερα από όλους, αρκεί όμως να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση των προσπαθειών μας. Χρειάζεται περισσότερη εργατικότητα, γιατί τίποτα δεν προχωράει χωρίς σκληρή δουλειά, με τη προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρχουν δουλειές. Χρειάζεται περισσότερη γνώση των προβλημάτων, γιατί τίποτα δεν είναι απλό στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Χρειάζεται περισσότερη κινητοποίηση ευρύτερων στρωμάτων και επίτευξης συναινέσεων, γιατί τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμφωνία των πολλών».

«Το 2019 μπορεί να είναι το έτος ανάκαμψης και ευημερίας τη χώρας», αναφέρει στο άρθρο του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκτιμώντας πως υπάρχουν «πολλοί βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε την έξοδο της χώρας από το μακρύ και σκοτεινό τούνελ της ύφεσης στο οποίο παραμείναμε εγκλωβισμένοι για περίπου 10 χρόνια». Και σημειώνει ότι «χρειάζονται έργα που να δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη μετάβαση από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της ανάκαμψης». Έργα που «να οδηγούν στη θωράκιση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρας, κυρίως των μικρομεσαίων», καθώς «αυτές παράγουν τον πλούτο, αυτές προσφέρουν θέσεις απασχόλησης, αυτές μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για μία ελληνική οικονομία που θα στηρίζεται σε πιο γερά θεμέλια και θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική».

«Κάθε αλλαγή γεννά την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Έτσι και η αλλαγή του χρόνου, γεννά στους εμπόρους την προσδοκία, πως το 2019 θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας μακράς περιόδου στασιμότητας και ανασφάλειας», επισημαίνει στο άρθρο του ο Γιώργος Καρανίκας και προσθέτει: «Η δεκαετία της κρίσης άφησε αρνητικό αποτύπωμα στην ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση. Οι μικρομεσαίοι έμποροι βρέθηκαν στο “μάτι του κυκλώνα”, βιώνοντας αβάστακτες οικονομικές πιέσεις, εξαιτίας της “ελεύθερης πτώσης” των τζίρων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους». Αναφορικά με τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για το 2019 ο κ. Καρανίκας λέει ότι οι έμποροι της Ελλάδας περιμένουν τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αφορά με την χορήγηση μικρο-πιστώσεων σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και την αποκατάσταση μιας θετικής ψυχολογίας στην αγορά για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Προκλήσεις και προσδοκίες για το 2019»

“Το 2018 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα, καθώς η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης σηματοδότησε -ουσιαστικά και συμβολικά- ένα νέο ξεκίνημα. Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, τα μνημόνια είναι πλέον παρελθόν και τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πότε και αν θα μπορέσουμε να πάμε πραγματικά καλύτερα. Ο δρόμος μπροστά είναι κάθε άλλο παρά εύκολος και πρέπει να τον βαδίσουμε, έχοντας πια την κύρια ευθύνη για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Μια που έχει συρρικνωθεί κατά 25% και πλέον τα τελευταία χρόνια, δεν αρκεί απλώς να βγει από το φάσμα της ύφεσης. Χρειάζεται γρήγορους και ταυτόχρονα διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, για να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν, σταδιακά έστω, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ το 2018, δημιουργούν μεν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση εφησυχασμό” γράφει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Μίχαλος και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι “το 2019 θα είναι χρονιά εκλογών. Πρέπει όμως να είναι και η χρονιά, που θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα μπροστά για την οικονομία, με δράσεις σε όλα τα παραπάνω μέτωπα. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, το κλίμα πολιτικής όξυνσης να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια. Αυτό που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είναι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε στην άκρη το διχασμό και να ξεκινήσουμε τη δουλειά”.

Βασίλης Κορκίδης: «Η ανάταση της οικονομίας χρειάζεται πολύ περισσότερα το 2019»

“Σε λίγο υποδεχόμαστε το 2019 και όλοι αναζητούμε, αναμένουμε και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα στη καθημερινότητα μας, από την έλευση του νέου χρόνου. Συμπληρώσαμε από το 2009 ακριβώς μία δεκαετία πρωτόγνωρης κρίσης και ύφεσης, με τρία μνημόνια και ένα μεταμνημόνιο, από τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις που προέκυψαν μετά από πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις και φυσικά ένα δημοψήφισμα. Όμως, έχουμε πλέον μπροστά μας το 2019, ένα κρίσιμο έτος τριπλών μάλιστα εκλογών, για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο και βεβαίως τις εθνικές εκλογές, οι οποίες όποιο μήνα και να γίνουν, τουλάχιστον αυτή τη φορά θα είναι σε βάθος τετραετίας.

Είναι γεγονός ότι κάθε νέα χρονιά δημιουργεί πάντα την ελπίδα και την προσδοκία για κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο. Υπάρχουν λοιπόν πολλά που θέλουμε ως επαγγελματίες, ως πολίτες και ως ψηφοφόροι να βελτιωθούν, να διορθωθούν και να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Γι’ αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από πολιτική ένταση στον δημόσιο διάλογο και το Κοινοβούλιο, οφείλουν να παρατάξουν ένα άρτιο και εφικτό πρόγραμμα διακυβέρνησης και να επιλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν αμέσως μετά τις εκλογές. Οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας από τη πλευρά μας, περιμένουμε μία εθνική πολιτική για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες με μεγαλύτερα κέρδη, λιγότερους φόρους για περισσότερες δουλειές και βεβαίως καλύτερα αμειβόμενες. Οι πολίτες έχουμε ανάγκη από περισσότερη ασφάλεια και ζητάμε υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Οι αδύναμοι συμπολίτες μας δικαιούνται περισσότερη αλληλεγγύη για να ανακτήσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση και η υπό διωγμό μεσαία τάξη, μία καλύτερη ποιότητα ζωής” επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Κορκίδης μεταξύ άλλων.

Όπως προσθέτει: “Το 2019 σίγουρα απαιτούνται περισσότερα από όλους, αρκεί όμως να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση των προσπαθειών μας. Χρειάζεται περισσότερη εργατικότητα, γιατί τίποτα δεν προχωράει χωρίς σκληρή δουλειά, με τη προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρχουν δουλειές. Χρειάζεται περισσότερη γνώση των προβλημάτων, γιατί τίποτα δεν είναι απλό στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Χρειάζεται περισσότερη κινητοποίηση ευρύτερων στρωμάτων και επίτευξης συναινέσεων, γιατί τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμφωνία των πολλών. Χρειάζεται περισσότερη ανανέωση, περισσότερο σε ιδέες και λιγότερο σε ηλικία. Χρειάζεται να εμπιστευτούμε περισσότερο τους έντιμους, συνεπείς και άξιους ανθρώπους με τις απαραίτητες γνώσεις και την ικανότητα να μας βγάλουν οριστικά από τη ζοφερή κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας. Χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματικότητα”.

Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: “Η ανάταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χρειάζεται αν όχι όλους, σίγουρα περισσότερους. Εύχομαι, λοιπόν η χρονιά που έρχεται να γιατρέψει τις βαθιές πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία και τη κοινωνία, όχι μόνο επιφανειακά, αλλά ριζικά. Εύχομαι το 2019 να μας δώσει τις δυνατότητες να προσπαθήσουμε με καλύτερες προοπτικές και συνθήκες, να επιχειρήσουμε περισσότερο, ώστε να πετύχουμε όσα περισσότερα χρειάζονται για να επιστρέψουμε σε μία αξιοπρεπή καθημερινότητα. Είμαι αισιόδοξος ότι κατά τη διάρκεια του νέου έτους όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για την ανάταση της οικονομίας και της κοινωνίας, ώστε να είναι το 2019 η αφετηρία μίας νέας δημιουργικής εποχής για τους εργατικούς και προκομμένους Έλληνες”.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Το 2019 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ το έτος ανάκαμψης και ευημερίας τη χώρας»

“Είναι κοινά παραδεκτό ότι η είσοδος κάθε νέας χρονιάς φέρνει στον κόσμο και μία νότα αισιοδοξίας, προσμονής για κάτι καλύτερο. Αντικειμενικά όμως, πόσοι βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας υπάρχουν ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε την έξοδο της χώρας από το μακρύ και σκοτεινό τούνελ της ύφεσης στο οποίο παραμείναμε εγκλωβισμένοι για περίπου 10 χρόνια; Εκτιμώ πολλοί.

Η χρονιά που μας αποχαιρετά ήταν η τελευταία μνημονιακή και το γεγονός ότι παρά τη σκληρή επιτροπεία έχουμε πλέον ως χώρα τη δυνατότητα να λαμβάνουμε μόνοι μας σημαντικές αποφάσεις, είναι αν μη τι άλλο ένα δείγμα βελτίωσης. Κάπως έτσι είδαμε να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει ελαφρύνσεις, ανακοινώθηκαν μέτρα όπως η επέκταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που όντως μπορούν να δώσουν προοπτικές ανάπτυξης, αποφεύχθηκαν οι νέες περικοπές στις συντάξεις, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι «κάτι κινείται». Αν θέλουμε όμως να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, οτιδήποτε έχει προβλεφθεί έως τώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αποτελεί και τη λύση του προβλήματος. Μπορεί κάλλιστα όμως να εκληφθεί ως το «πρώτο βήμα» μίας πορείας που σίγουρα προβλέπεται μακρά. Με το ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα περίπου 300 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων- καταλαβαίνει κάποιος ότι απαιτούνται κινήσεις «χειρουργικής» ακρίβειας και βέβαια δεν συγχωρούνται πια καθυστερήσεις και πειραματισμοί. Και βέβαια φαινόμενα λαϊκισμού, με «κορώνες», υποσχέσεις, μεγάλα λόγια που στη συνέχεια θα αποδειχθούν ανεφάρμοστα. Μην ξεχνάμε ότι το 2019 είναι έτος εκλογών και μάλιστα τετραπλών. Αν κυριαρχήσουν τα προεκλογικά πάθη, οι ανώφελες τακτικές πόλωσης, οι προσπάθειες προάσπισης μικροκομματικών συμφερόντων, τίποτα καλό δεν προμηνύεται για τη χώρα. Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι όποτε υπήρξαν πολιτικές συγκρούσεις, τότε τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στον πολιτικό κόσμο είναι ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας, μόνο η συναίνεση μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος. Δεν υπάρχουν σωτήρες για να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας. Χρειάζονται έργα που να δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη μετάβαση από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της ανάκαμψης” σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Γιώργος Καρανίκας: Οι μικρομεσαίοι έμποροι βλέπουμε με ελπίδα το 2019 και η ΕΣΕΕ θα διεκδικήσει με μαχητικό και αποτελεσματικό τρόπο τα αιτήματα του κλάδου

“Κάθε αλλαγή γεννά την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Έτσι και η αλλαγή του χρόνου, γεννά στους εμπόρους την προσδοκία, πως το 2019 θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας μακράς περιόδου στασιμότητας και ανασφάλειας.

Η δεκαετία της κρίσης άφησε αρνητικό αποτύπωμα στην ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση. Οι μικρομεσαίοι έμποροι βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», βιώνοντας αβάστακτες οικονομικές πιέσεις, εξαιτίας της «ελεύθερης πτώσης» των τζίρων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους” σημειώνει ο κ. Καρανίκας και αναλύει τις προσδοκίες για το 2019.

“Πρώτον θέλουμε να δούμε επιτέλους να θεσμοθετείται ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος αποτελεί και δέσμευση του πρωθυπουργού εδώ και δυόμιση χρόνια. Πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία θα επιτρέψει την πιο ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και θα μειώσει το άγχος των συναδέλφων. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψει για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του, ένας έμπορος που βρέθηκε σε αδυναμία, όπως πολλοί συμπολίτες μας.

Δεύτερον, αναμένουμε τις εξαγγελίες για την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι πρέπει να έχουν δικαίωμα στην προστασία πρώτης κατοικίας και γι’ αυτόν το λόγο ζητούμε από την πολιτεία ένα μόνιμο θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μικρομεσαίους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τρίτον, περιμένουμε την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με την χορήγηση μικρο-πιστώσεων σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν σε άμεσες ανάγκες. Αυτό αφορά τόσο τους συναδέλφους που βρίσκονται σε δυσκολία και χρειάζονται μία βοήθεια όσο και τους συναδέλφους που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και θέλουν μια ώθηση για να πάνε ακόμα καλύτερα.

Τέταρτον, απαιτούμε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ομαλότητας και της ελευθερίας. Είναι η βάση για την κοινωνική συμβίωση και την οικονομική ανάπτυξη.

Πέμπτον, περιμένουμε την αποκατάσταση μιας θετικής ψυχολογίας στην αγορά και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Για την εμπορική δραστηριότητα, πέρα από τους αριθμούς, υπάρχει και η ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων, αυτό που σχηματικά λέμε ως το «κλίμα» στην αγορά. Η βελτίωση του «κλίματος» θα είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων – πολλούς από αυτούς τους αναφέραμε και παραπάνω. Χρειάζεται, επομένως, μια συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια να στηριχθεί έμπρακτα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να επιτευχθεί μια σταθερότητα, οικονομική και κοινωνική, η οποία είναι και το ζητούμενο όλων μας.

Και σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα, αξίζει να επισημανθεί το εξής: το 2019 θα είναι ένα εκλογικό έτος στο οποίο θα λάβουν χώρα τρεις (τουλάχιστον) εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι σαφές ότι η οικονομία της χώρας έχει μπει σε μία φάση σταθεροποίησης – η οποία κινδυνεύει βέβαια να εξελιχθεί σε στασιμότητα – και άρα αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον. Είναι αναγκαίο, επομένως, για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να μην παρασυρθούν από βραχυπρόθεσμες ανάγκες αλλά να λάβουν υπόψη τους και την μακροπρόθεσμη διάσταση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.