Επιδρομή ξένων funds εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στο χώρο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, οι εταιρείες της οποίας έχουν περιέλθει στον έλεγχο των τραπεζών, αφού οι επαφές των επιχειρηματιών του κλάδου με τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση του υψηλού δανεισμού, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Το άνοιγμα της «πόρτας» στα ξένα funds, μεταξύ των οποίων είναι το Oaktree, το York Capital και το Rhone Capital, τα οποία διαχειρίζονται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, και έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς, έγινε από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, κάτω βέβαια από την πίεση των τραπεζών και του φόβου να χάσουν τελείως τον έλεγχο των εταιρειών που ίδρυσαν.
Διαπραγματεύσεις με ξένα funds, είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία. Ωστόσο τώρα τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, καθώς η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει προοπτικές για το μέλλον.
Kατά τη McKinsey ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας έχει χαρακτηριστεί αναδυόμενος αστέρας που μπορεί να φέρει αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του ελλείμματος και δημιουργίας 20.000 νέων θέσεων εργασίας (δηλαδή διπλάσιες από τις σημερινές).
Το «μαχαίρι και το πεπόνι» όμως είναι στα χέρια των τραπεζών, και από το αν θα εγκρίνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης για την επόμενη μέρα, το ενδεχόμενο «κούρεμα» των δανείων ή την επιμήκυνση των υπολοίπων, θα κριθεί αν θα ευοδωθούν οι επαφές με τα funds.