Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία έξι χρόνια υπονομεύει τις ισοτιμίες των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών που παράγουν πετρέλαιο, από τη Λατινική Αμερική έως τη Ρωσία, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και η πτώση του γεν αποτελούν βάρος για τα νομίσματα των ασιατικών χωρών.
Η αύξηση, επίσης, της ζήτησης δολαρίων, που είναι αποτέλεσμα της φημολογίας ότι θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια, εντείνει την πίεση στα νομίσματα των αναπτυσσομένων χωρών.
Ένας δείκτης, που παρακολουθεί τις ισοτιμίες 20 βασικών νομισμάτων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που βρίσκονταν πριν από περισσότερο από μία δεκαετία και είναι μειωμένος 10,2% φέτος, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από το 2008.
Αν και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να καλωσορίσουν την εξασθένηση του νομίσματός τους, επειδή καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους, για άλλες χώρες ο ταχύς ρυθμός υποτίμησης είναι αποσταθεροποιητικός για τις οικονομίες τους, καθώς πυροδοτεί τον πληθωρισμό και υποσκάπτει την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Η Ρωσία διέθεσε φέτος 90 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα σε μία αποτυχημένη προσπάθειά της να περιορίσει την υποτίμηση του ρουβλίου, το οποίο παρά ταύτα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ έναντι του δολαρίου στις 3 Δεκεμβρίου.
Πηγή: Bloomberg