Την ανάγκη αύξησης της προσέλκυσης κλινικών μελετών για την αναβάθμιση της γνώσης του υγειονομικού προσωπικού, την αύξηση του ΑΕΠ μέσω του οικονομικού οφέλους των κλινικών μελετών και φυσικά για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λνιτζέρης στην ομιλία του στο 3ο Clinical Research Conference με τίτλο «Κλινική έρευνα: ώρα για δράση». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΦ υπάρχει πρόοδος στον τομέα των εγκρίσεων, όμως τα γραφειοκρατικά εμπόδια σε εταιρείες που θέλουν να διεξάγουν έρευνες στην Ελλάδα παραμένουν.
Αναγκαίες οι κλινικές μελέτες
Είναι ενδεικτικό πως στη χώρα μας πραγματοποιούνται πολύ λίγες κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ και καμία φάσης Ι σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 1.000 μελέτες, ενώ το Βέλγιο διεξάγει 600. Ο κ. Λιντζέρης ζήτησε τέλος κεντρική πολιτική επιλογή και συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών, ενώ η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου τόνισε από την πλευρά της πως χρειάζεται εθνική στρατηγική για την προσέλκυση των ερευνών, όπως επίσης και να εξαλειφθούν τα θεσμικά εμπόδια.
Σημαντικά οφέλη
Όπως σημειώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξάλλου, η κλινική έρευνα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε πολλούς τομείς όπως: νέες θέσεις εργασίας, διαρκής εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένους τομείς, μεταφορά επιστημονικής γνώσης υψηλού επιπέδου και τεχνολογίας αιχμής στη χώρα μας, ενίσχυση της ιατρικής έρευνας στο χώρο των νοσοκομείων και εδραίωση της επικοινωνίας με τη διεθνή ιατρική κοινότητα.
Η σημασία της ενημέρωσης
Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι στρεβλώσεις και τα αντικίνητρα στην προσέλκυση μελετών, τα πλεονεκτήματα και οφέλη για τα νοσοκομεία από την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας και τέλος η σημασία της ενημέρωσης των ασθενών για το ρόλο της κλινικής έρευνας.
Πηγή:www.capital.gr