Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον μηδενισμό του βασικού επιτοκίου της και το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, έδειξε τα πρώτα θετικά σημάδια της στην ελληνική οικονομία. Άμεση συνέπεια των μέτρων που ανακοίνωσε και υλοποιεί η ΕΚΤ είναι η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έχει αρχίσει να ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές που υπέφεραν τον τελευταίο χρόνο από το ισχυρό ευρώ.
Η ανάλυση του ΚΕΕΜ
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η υποχώρηση του ευρώ τον Οκτώβριο ευνόησε συνολικά τις ελληνικές εξαγωγές, τόσο προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όσο και προς τις τρίτες χώρες, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του παράγοντα ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον περασμένο Οκτώβριο δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 7% στα 2,51 δισ. ευρώ (από 2,34 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση είναι μεν μικρότερα, αλλά σημαντική (+3,6%). Η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται εντονότερα ανοδικά προς τις χώρες της ΕΕ (+8,4%), έναντι των τρίτων χωρών (+5,8%), με την τάση να είναι ακόμη πιο ενδεικτική, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,6%, ενώ προς τις τρίτες χώρες μειωμένες κατά 5,4%.
Πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προιόντα
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, σύμφωνα με τον ΠΣΕ και το ΚΕΕΜ, “αφενός ότι ότι σε χαμηλότερα επίπεδα ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, τα ελληνικά προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά προς τρίτες χώρες, αλλά και ότι στα επίπεδα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι επανέρχονται για τα ελληνικά προϊόντα, προτιμώντας τα από ομοειδή τρίτων χωρών”. .
Το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 48%, έναντι 52% των τρίτων χωρών. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 63,4% έναντι 36,6% των τρίτων χωρών.
Η σημαντική αύξηση στη συνολική αξία των εξαγωγών περιόρισε τον ρυθμό μείωσης των εξαγωγών, που σε επίπεδο 12μήνου, διαμορφώνονται πλέον στο 5,9%, σε σχέση με την περίοδο Νοέμβριος 2012-Οκτώβριος 2013 από το 7,2% τον Σεπτέμβριο.
Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο
Όλοι σχεδόν οι κλάδοι των εξαγωγών κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Οκτώβριο, με εξαίρεση τις πρώτες ύλες (-30,8%) και το ελαιόλαδο (-28,5%). Εξαιρετικές επιδόσεις, εκτός των πετρελαιοειδών (+17,9%), παρουσίασαν και οι κλάδοι των μηχανημάτων (+31,3%), των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+20,3%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+11,3%).
Αύξηση και των εισαγωγών
Τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση εισαγωγών, κατά 1,9% (στα 4,27 δισ. ευρώ, έναντι 4,19 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2013). Η αύξηση μάλιστα είναι μεγαλύτερη (+3,1%), αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Σε 12μηνη βάση, η αύξηση του Οκτωβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί υποχώρησης των εισαγωγών στο 1%, σε σχέση με την περίοδο Νοέμβριος 2012-Οκτώβριος 2013.