Τη δυνατότητα να κλειδώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς να έχουν ταυτόχρονα και το απαιτούμενο όριο ηλικίας έχουν ακόμα χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Κυρίως πρόκειται, για δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους με 35ετία, αλλά και μητέρες ανήλικων τέκνων ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεμελίωση του δικαιώματος δεν σημαίνει ταυτόχρονα και δυνατότητα συνταξιοδότησης.
Ωστόσο, ο εργαζόμενος «κλειδώνει» τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και μπορεί σε μεταγενέστερο χρόνο να κάνει χρήση τού υπό αίρεση δικαιώματός του όταν θα έχει συμπληρώσει και το σχετικό όριο.
Οι βασικές κατηγορίες που θεμελιώνουν δικαίωμα χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη του ορίου ηλικίας:
• Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν 25 έτη ασφάλισης. Τυχεροί είναι οι άνδρες που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.
• Οι ασφαλισμένοι με 35 έτη ασφάλισης. Στο ΙΚΑ, εφόσον συμπληρώθηκε η 35ετία το 2010, ο ασφαλισμένος μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το 58ο έτος της ηλικίας. Τη διετία 2011- 2012 προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις με σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, ωστόσο και πάλι το δικαίωμα θεμελιώνεται με 35ετία.
• Οι μητέρες ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα θεμελιώνεται με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Στη συνέχεια η ασφαλισμένη μπορεί να παραμείνει στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσει όποτε πιάσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.