Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν απέφερε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης από τις χώρες της ΕΕ σε συνεργασία με την Τουρκία.
Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η απουσία του τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου μετά τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα του. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου.
Παρά την αίσθηση στασιμότητας που κυριαρχεί σχετικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα επόμενα βήματα στο συγκεκριμένο πεδίο.
Πίστη στο συμφωνηθέν σχέδιο δράσης
Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό εξακολουθεί να ισχύει και θα πρέπει, όπως είπε, να εμβαθυνθεί. Όπως επισήμανε, «ναι, αυτό το σχέδιο υπάρχει από το τέλος Νοεμβρίου και υπάρχει κατά τη γνώμη μου εύλογα. Η εφαρμογή του δεν εξαρτάται μόνο από τους Τούρκους. Εξαρτάται, για παράδειγμα, από το γεγονός ότι στην Ελλάδα εξακολουθούμε να μην διασφαλίζουμε τα εξωτερικά σύνορα όπως θα έπρεπε. Σε αυτό το σημείο, πιστεύω, δεν μπορεί να καθίσταται υπεύθυνη η Τουρκία».
Ο Μάρτιν Σουλτς στηλίτευσε τη στάση των χωρών που δεν επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Όπως εκτίμησε, το γεγονός ότι προτάσσονται μεμονωμένα εθνικά συμφέροντα είναι «καταστροφικό για την Ευρώπη».
Ωστόσο, παρά την απροθυμία αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμβάλουν στη χάραξη κοινής στρατηγικής, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε αισιόδοξος. «Τις τελευταίες ώρες είδα ότι ακόμη και αυτές οι κυβερνήσεις αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη οπωσδήποτε χάνει την αξιοπιστία της διεθνώς όταν δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί πρόσφυγες, σε αντίθεση με χώρες όπως ο Λίβανος ή η Ιορδανία, που είναι πολύ φτωχότερες και έχουν δεχθεί εκατομμύρια προσφύγων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αργά αλλά σίγουρα αρχίζει να υπάρχει κινητικότητα στο ζήτημα», υπογράμμισε.
Πηγή: DW