Σε προειδοποίηση των επενδυτών από τους τραπεζίτες αναφέρεται η FAZ σε άρθρο της την Δευτέρα σημειώνοντας ότι η άνοδος των κομμάτων διαμαρτυρίας και λαϊκισμού στην Ευρώπη απειλεί το 2015 τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο συντάκτης του άρθρου Marcus Theurer υπογραμμίζει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού να προσελκύσει τις ψήφους που θα εξασφαλίσουν την προεδρική εκλογή.
Αν παρόλα αυτά αναφέρει ο συντάκτης οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι επενδυτές αναφέρει ο Marcus Theurer αντέδρασαν έντονα πάντως στην ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για επίσπευσή της προεδρικής εκλογής βυθίζοντας το ΧΑ στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 25 ετών.
Σε μια μέρα οι μετοχές έχασαν πάνω από 13% της αξίας τους. Το κόμμα της αντιπολίτευσης μάλιστα λίγες μέρες πριν είχε ανακοινώσει ότι αν γίνει κυβέρνηση δεν θα αποπληρώσει το χρέος εκτινάζοντας τα ελληνικά ομόλογα.
Το προ-Χριστουγεννιάτικο χάος στο ελληνικό ΧΑ μπορεί να είναι μια πρόγευση του τι περιμένει τους επενδυτές το νέο έτος, ανησυχώντας τους τραπεζίτες που υπογραμμίζουν το αυξημένο ρίσκο στην Ευρώπη.
Μέσα μάλιστα στο 2015 στην Ευρώπη αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 12 εκλογικές αναμετρήσεις όπου τα ριζοσπαστικά και λαϊκιστικά κόμματα αυξάνουν τις δυνάμεις τους θέτοντας τις πολιτικές ποσοστώσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ερωτηματικό σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
Δεν μπορούν οι επενδυτές να λειτουργήσουν μέσα στην αβεβαιότητα αναφέρει η Tina Fordham αναλύτρια της Citigroup υπογραμμίζοντας ότι αν τα κατεστημένα κόμματα στην Ευρώπη χάσουν την πλειοψηφία απειλείται η Ευρωζώνη που θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και αστάθεια. Η πρόσφατη πτώση του ΧΑ στην Αθήνα φανερώνει σύμφωνα με την αναλύτρια πόσο ισχυρά και απρόσμενα μπορούν τέτοιες πολιτικές αβεβαιότητες να επιδράσουν στα διεθνή fund.
Το φάσμα των κομμάτων διαμαρτυρίας είναι ευρύ
Οι εθνικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το νέο έτος είναι πολλές και περιλαμβάνουν την Εσθονία , τη Σουηδία , τη Γαλλία , τη Μεγάλη Βρετανία , τη Δανία , την Πορτογαλία , την Πολωνία και την Ισπανία . Πιο απροσδόκητες για το αποτέλεσμα είναι αυτές της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας. «Οι επιλογές των εκλογέων μπορεί να αντικατοπτρίζουν την πολιτική συναίνεση σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης », λέει η Elga Bartsch της Morgan Stanley . Και κάτι τέτοιο καταλήγει απειλεί να αποδυναμώσει τη συνοχή της ζώνης του ευρώ.
Το φάσμα των αναδυόμενων κομμάτων διαμαρτυρίας είναι ευρύ : Περιλαμβάνει τόσο δεξιά κόμματα : όπως το Βρετανικό κόμμα UKIP , το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και η εναλλακτική λύση για τη Γερμανία και τα κόμματα της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα , το κίνημα Πέντε Αστέρων του λαϊκιστή Beppe Grillo ή το κόμμα των Ισπανών Podemos. «Κοινό στοιχείο όλων αυτών των κομμάτων η αμφισβήτηση του ακρογωνιαίου λίθου της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και εν μέρει της νομισματικής ένωση στην ερώτηση ” λέει ο οικονομολόγος Bartsch της Morgan Stanley .
Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ιδιαίτερα μεγάλη είναι σύμφωνα με αναλυτές αναφέρει το άρθρο της FAZ η πολιτική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Αν στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαΐου , το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο η χώρα να εγκαταλείψει την ΕΕ .
Θα είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος φεύγει από το ευρωπαϊκό club. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί στους πολίτες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2017. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βέβαια έχει απορρίψει κάτι τέτοιο.
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν προειδοποιήσει ήδη για το Brexit. Περίπου το 45 τοις εκατό των βρετανικών εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της νομισματικής ένωσης. Η ζώνη του ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικός εταίρο της Βρετανίας. Μια αποχώρηση από την ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο την ελευθερία της πρόσβασης της χώρας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά .