Quantcast
Telegraph: «Πυροκροτητής» κρίσης η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - enikonomia.gr
share

Telegraph: «Πυροκροτητής» κρίσης η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Το 2015 αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα οικονομική τάξη πραγμάτων σύμφωνα με τον οικονομικό αρθρογράφο της Telegraph Ambrose Evans-Pritchard, αφού η Fed έπειτα από το τέλος που έδωσε στο ιστορικό QE έχει πάψει πλέον να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Οι επιπτώσεις αυτές, είναι ορατές ήδη σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να σώσει τις αγορές περουσιακών στοιχείων αφού ούτε εκτυπώνει δολάρια, ούτε διαθέτει συνταγματικά την αρμοδιότητα να δρα σε οποιαδήποτε περίπτωση. Αν και ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε θεωρητικά να επιβάλει πλήρες QE πηγαίνοντας κόντρα στη Γερμανία, δεν θα το κάνει. Αντίθετα, θα προχωρήσει σε μια κακή συμβιβαστική λύση που δεν θα φέρει καμία αλλαγή στα οικονομικά της Ευρωζώνης, αλλά θα αποδειχτεί ικανή να φέρει αναταραχές στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επιπλέον, ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά λέγοντας πως η χώρα μπορεί να είναι ο «πυροκροτητής» για μια νέα κρίση στην ΕΕ σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, μιας και είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες.

Οι πιστωτές της ΕΕ μπορούν να συμφωνήσουν στη διαγραφή χρεών για την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αρνηθούν και οποιαδήποτε συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Όπως σχολιάζει υπάρχει κίνδυνος 50% να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να στηρίζουν τη χώρα και έτσι η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, με το σκεπτικό πως έτσι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για μετάδοση της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν λάθος κατά τον αρθρογράφο.

Επιπλέον, ο Ambrose Evans-Pritchard, προβλέπει την τακτική που θα ακολουθήσει η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν το νέο έτος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι προβλέψεις που ήθελαν το δολάρια να φτάνει στα 1,08 έναντι του ευρώ πριν από το 2015 αποδείχθηκαν λανθασμένες ενώ η στερλίνα αναμένεται να πέσει στα 1,30 δολάρια το νέο έτος.

Επιπλέον, ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω πτώση ενώ οι επενδυτές θα βρουν ευκαιρίες να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Έτσι, η Τζάνετ Γέλεν θα αναγκαστεί να κάνει πίσω στο τέλος, όπως ακριβώς έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι και να αλλάξει τακτική. Προς το απρόν πάντως η Fed βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς βλέπει την οικονομία να σπάει κάθε ρεκόρ σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 11 ετών μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014.

Τέλος, αναφερόμενος στη ρωσική οικονομία, επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του και να παραλύσει την οικονομία της Ουκρανίας, αποδυναμώνοντας ωστόσο, παράλληλα και την ρωσική οικονομία. Ο Ρώσος τσάρος δεν θα καταφέρει να περιορίσει τη τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα του και έτσι θα κλιθεί να διαλέξει ανάμεσα σε μια επικίνδυνη απώλεια των συναλλαγματικών διαθεσίμων και σε μια επικίνδυνη αλυσίδα εταιρικών πτωχεύσεων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.