«Δεν μας ικανοποιεί η ανασκευή της τροπολογίας που αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων –ζητάμε την πλήρη απόσυρσή της» αναφέρει η ΚΕΔΕ.
Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Η Κυβέρνηση με “τροπολογία στη τροπολογία” χωρίς καμία διαβούλευση επιχειρεί να μεταφέρει οικονομικά βάρη της Κεντρικής Διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η θύελλα αντιδράσεων και η καθολική κινητοποίηση των δημάρχων, η οποία εκφράστηκε μέσα από τις δυναμικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ, μπορεί να ανάγκασε την Κυβέρνηση να ανασκευάσει την τροπολογία που αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων, αλλά για άλλη μια φορά το πράττει σε λάθος κατεύθυνση.
Η Κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση προσπαθεί να μεταφέρει στους δήμους, αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, νέα οικονομικά βάρη. Αν το αρμόδιο υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους, η αυτοδιοίκηση μέσα από διάλογο, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τη μεταφορά των απαιτούμενων πόρων, μπορεί να τις αναλάβει.
Δεν μπορεί να μεταφέρονται νέα οικονομικά βάρη στην αυτοδιοίκηση η οποία έχει αδυναμία να καταρτίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η μεταφορά ευθυνών στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμβαδίζει με την μεταφορά και των απαιτούμενων πόρων».
Ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει επίσης ότι «η ΚΕΔΕ ζητεί την πλήρη απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων» και συμπληρώνει πως «δε θα επιτρέψουμε να βρεθεί κανένας συνάδελφος έκθετος απέναντι στα ελεγκτικά όργανα με τον κίνδυνο καταλογισμού».
Οι νέες διατάξεις που επιχειρεί να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση εξακολουθούν να αφήνουν έκθετους τους δήμους σε περίπτωση που οι δαπάνες για την υγεία δεν υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, η αυτοδιοίκηση θα αναγκαστεί περικόψει δαπάνες από άλλους λειτουργικούς τομείς, προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια για την υγεία.
Τι προβλέπει η νέα τροπολογία
Μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων η κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση της αρχικής τροπολογίας σε ότι αφορά στους δήμους, ενώ για τις περιφέρειες διατηρείται ως είχε.
Σχετικά με τους Δήμους, ο νομοθέτης αξιοποιώντας την πρόβλεψη του άρθρου 202 του 3463/2006, προβλέπει ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν πόρους σε ποσοστό 1,5%, (αυξημένο κατά 20%), επί των τακτικών τους εσόδων, προκειμένου να επιχορηγούν, εκτός από συλλόγους και τις δομές υγείας.
Ωστόσο η ενταλματοποίηση της δαπάνης εξακολουθεί να μην υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δήμοι που θα προχωρήσουν στην έγκριση και εκταμίευση χρημάτων για δαπάνες υγείας να κινδυνεύουν με καταλογισμό, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να τις χαρακτηρίσει ως μη νόμιμες.