Το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει επανέλθει στο προσκήνιο και το καυτό ερώτημα είναι αν η Ευρώπη βρίσκεται σε θέση να διαχειριστεί μια νέα κρίση που θα εντείνει την αβεβαιότητα για την νομισματική ένωση, την ώρα που παλεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων δημοσίευμα του Associated Press που αναμεταδίδουν οι New York Times.
Μερίδα αναλυτών και πολιτικών υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δε θα είναι τόσο σκληρές για την Ευρωζώνη όσο αντίστοιχα ήταν στο παρελθόν μπρος τον κίνδυνο της ελληνικής αθέτησης πληρωμών το 2010-2012.
Πλέον η Ευρωζώνη διαθέτει δικλείδες ασφαλείας και οι περισσότεροι επενδυτές συμφωνούν σε αυτό.
Ωστόσο άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος καθώς οι άμυνες της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο ισχυρές όσο πιστεύουν ορισμένοι. Τα ελληνικά προβλήματα μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες. Συνεπώς μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα πρέπει να υποτιμάται.
Ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Ευρωζώνη διαθέτει νέους αμυντικούς μηχανισμούς έναντι των χρηματοπιστωτικών προβλημάτων της Ελλάδας. Σε αυτούς αναφέρονται, ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα.
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις από τη Γερμανία που διαφωνεί. Επιπλέον τα κεφάλαια του ESM χορηγούνται με την αποδοχή επίπονων όρων που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις.
Όπως επισημαίνει ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group, “Μια νέα κρίση ενδέχεται να είναι δριμύτερη για χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις το 2010 και πλέον είναι περισσότερο ευάλωτες”. Και τονίζει: «η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι προβληματικές και η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα».
Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται η επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, βάση των δημοσκοπήσεων. Το ίδιο έχει δηλώσει και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρώ εξαιτίας λάθους υπολογισμού. Για παράδειγμα, είτε οι πιστωτές είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα άκρα τη διαπραγμάτευση, γεγονός που θα προκαλούσε τερματισμό της χρηματοδότησης και σε χρεοκοπία. Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς οικονομική βοήθεια απ΄εξω η χώρα θα υποχρεωνόταν στο τύπωμα του εθνικού νομίσματος προκειμένου να σωθεί.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του think tank Lisbon Council, Alessandro Leipold, «Η πολιτική θέληση υπάρχει αλλά ως συνήθως θα εμφανιστεί όταν η Ευρώπη βρεθεί στην κρίσιμη καμπή. Δε θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία αλλά σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι».