Την εισαγωγή ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη ζώνη του ευρώ, περαιτέρω αύξηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και μείωση του ΑΕΠ της Κινάς αναμένει για το 2015 η PricewaterhouseCoopers (PwC) σύμφωνα με την έκθεση Global Economic Watch που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Για το 2015 η PwC έχει επισημάνει τρεις παράγοντες τους οποίους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους στα σχέδιά τους:
Πρώτον, κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, την ραγδαία παραγωγή από τις ΗΠΑ πετρελαίου από σχιστόλιθο και την σταθερή παραγωγή από τον ΟΠΕΚ.
Δεύτερον, αναμένει μία απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία έχει εμφανείς αδυναμίες δεδομένου του υψηλού επιπέδου του συνολικού δανεισμού -περίπου στο 205% του ΑΕΠ- και του γεγονότος ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις Κινέζων ακαδημαϊκών ερευνητών περίπου 6,8 τρις δολάρια επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2009 ίσως έχουν χαθεί στην δημιουργία πόλεων-φαντασμάτων, στο χτίσιμο αχρησιμοποίητων κτιρίων γραφείων και μη λειτουργούντων εργοστασίων.
Τρίτον, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων σε Ρωσία, Ουκρανία και Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, με ανάλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Ειδικότερα, οι πέντε σημαντικότερες προβλέψεις των οικονομολόγων της PwC για το 2015 αφορούν στα εξής:
1. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι η ταχύτερη από το 2005: Κατά την διάρκεια του 2014, η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε κάτω του 6% και αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, θα συμβάλουν στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Στο βασικό σενάριο η PwC αναμένει μία ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% για το 2015. Παράλληλα, αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν περίπου με 3% στην αύξηση του ΑΕΠ το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο.
2. Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται ότι θα κινηθεί στους χαμηλότερους ρυθμούς της από το 1990: Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 7.2% θα είναι ο χαμηλότερος από το 1990 και τα υψηλά επίπεδα οφειλών θέτουν ορισμένα ρίσκα όσον αφορά το κυρίως σενάριο.
3. Ωστόσο δύο άλλες οικονομίες των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα: Στην Ρωσία, αναμένει πως το ΑΕΠ να συρρικνωθεί μέσα στο 2015, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων, και στην Βραζιλία αναμένουμε αργή ανάπτυξη. Στο βασικό σενάριο, η πρόβλεψή είναι ότι η οικονομία θα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 1% μόνο. Στο σύνολό τους, η συνεισφορά των χωρών του BRIC στην παγκόσμια ανάπτυξη θα έχει πτώση το 2015 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου στο 33%.
4. Ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγεί σε ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing) στην Ευρωζώνη: Το 2015 η PwC αναμένει ότι ο πληθωρισμός αλλά και η ανάπτυξη θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση και να καμφθεί ο αποπληθωρισμός.
5. Η Ινδία αναμένεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω του 6%: Μετά από μία περίοδο ανάπτυξης κάτω του 6% από το 2012, το 2015 μπορεί να είναι η χρονιά κατά την οποία η Ινδία θα αλλάξει πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο 7%. Στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου πιθανώς να προκαλέσουν αύξηση του ΑΕΠ, να μειώσουν την πίεση όσον αφορά το τρέχον οικονομικό έλλειμμα της Ινδίας και να βοηθήσουν στην μείωση του πληθωρισμού. Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του Φεβρουαρίου του 2015 κάνει ένα βήμα προς την εφαρμογή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία.