Του Τάσου Δασόπουλου
Σε παιχνίδι με την φωτιά εξελίσσεται η αντιπαράθεση σχετικά με τις καταθέσεις και τη ρευστότητα των τραπεζών που έχει μπεί για τα καλά στα θέματα της πολιτικής αντιπαράθεσης κατά την σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύουμε.
¨Όλοι γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες βασίζονται στην εμπιστοσύνη των κάθε είδους αποταμιευτών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και όχι στην ρευστότητα που έχουν στο θησαυροφυλάκιο τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν οι καταθέτες ζητούσαν σήμερα το πρωί τα μισά από τα 164 ,3 δις ευρώ που βρίσκονται σε καταθέσεις στις τράπεζες το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε σε μια ώρα.
Οι τράπεζες δεν έχουν σίγουρα τόσα χρήματα στα χαρτοφυλάκια τους και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων σίγουρα δεν έχει να τις δανείσει ένα τέτοιο ποσό.
Η φημολογία περί καταθέσεων έχει ξεκινήσει πριν από την προεκλογική περίοδο και συνδέθηκε με την ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει ευθέως ότι αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση πάρει την Κυβέρνηση θα αποσύρει τις αποταμιεύσεις του από την Τράπεζα.
Μεσολάβησαν – δυστυχώς – οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος σε εκδήλωση προς τιμή της μνήμης του Ξενοφώντα Ζολώτα μίλησε για ρευστότητα που στραγγίζει από τις Τράπεζες.
Ευτυχώς χθες με ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ελλάδας καθησύχαζε λέγοντας ότι η ΤτΕ και η ΕΚΤ έχουν σε συνεχή εποπτεία της πορεία των καταθέσεων.
Η συνέχεια δόθηκε στην αρχή του μήνα από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ Γιάννης Τόλιο ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις με τους επίσημους δανειστές μας τα έντοκα του ελληνικού δημοσίου μπορούν να τα αγοράσουν οι καταθέτες.
Ευτυχώς στο άτυπο αυτό debate παρενέβη πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαίο να παρακολουθούνται οι καταθέσεις αλλά έδωσε μικρή πιθανότητα για bank run ανάλογο των 70 δις που έγινε από το 2010.
Παιχνίδια με την φωτιά
¨Όλα αυτές οι δηλώσεις περί της ασφάλειας ή μη των καταθέσεων είναι επικίνδυνες σε μια περίοδο που σωρεία ξένων δημοσιευμάτων μιλά ξανά για GRExit και υπάρχει έντονη ανησυχία για το αύριο τη χώρας. Ειδικά την στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα.
Διότι η αλήθεια που ομολογείται από στελέχη της ΤτΕ είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν λιγότερο από ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές.
Ο δεύτερος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης και η συγκέντρωση κεφαλαίων από τους μετόχους τους έχουν δημιουργήσει ένα απόθεμα 10 δις ευρώ για να το διαθέσουν στην πραγματική οικονομία.
Αλήθεια είναι επίσης ότι τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου – ατύπως ως το τέλος Μαρτίου – η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ακόμη όμως και αν ο κόσμος έρθει ανάποδα και οι σχέσεις μας με τους δανειστές μας έχουν πρόβλημα , ακόμη και τότε θα υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού τους από το ELA ακόμη και σε μικρότερα και με υψηλότερα επιτόκια.
Η αναστάτωση ανησυχεί συνήθως τους μεγάλους καταθέτες Αυτούς που ξεπερνούν κατά πολύ τις 100.000 ανά τραπεζικό λογαριασμό ( ποσό που ως γνωστό είναι εγγυημένο από το ΤΕΚΕ την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ) και έχουν πολλά να χάσουν στην περίπτωση μιας ανατροπής ή εξόδου από το ευρώ.
Η μετανάστευση κεφαλαίων μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα αλλά είναι απόλυτο νόμιμο δικαίωμα αν κάποιος ανησυχεί για τις αποταμιεύσεις τους.
Συνεπώς το ζητούμενο είναι να πάψει να ανησυχεί Και για να πάψει να ανησυχεί πρέπει να ηρεμήσουν τα πνεύματα γι αυτό το θέμα δεδομένου ότι τίθεται πρόχειρά μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών και όχι από επίσημα χείλη.