Quantcast
Συμβατό με τη συνθήκη της ΕΕ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Συμβατό με τη συνθήκη της ΕΕ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Το πράσινο φως για την εκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έδωσε με  με την προκαταρκτική απόφαση του ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Pedro Crus Villalón εξεδόθη ως απάντηση στο προδικαστικό ερώτημα του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο οποίο είχαν καταφύγει Γερμανοί πολίτες κατά του ΟΜΤ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε διαγνώσει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού τους».

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πήρε αποστάσεις από τη θέση αυτή.

Αν και αποσαφηνίζει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ αποτελεί αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται με συγκεκριμένους νομικούς περιορισμούς και να μην οδηγεί σε άμεση στήριξη κάποιου κράτους, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως τα Δικαστήρια θα πρέπει να λειτουργούν με μεγάλη προσοχή όταν εξετάζουν ή παρεμβαίνουν στη δραστηριότητα της ΕΚΤ, καθώς δεν έχουν την αρτιότητα γνώσεων και την εμπειρία που έχει η ΕΚΤ σε αυτό τον τομέα.

Ο Pedro Crus Villalón τονίζει ακόμη πως ΕΚΤ πρέπει κάθε φορά να τεκμηριώνει πλήρως τους λόγους που οδηγούν στην υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων, αποτυπώνοντας με σαφήνεια και ακρίβεια τις έκτακτες συνθήκες που τα δικαιολογούν.

Σύμφωνα με αναλυτές αν και τα τελικά συμπεράσματα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (αποκλειστικά με επίκεντρο το ΟΜΤ) δεν θα εμποδίσουν την ΕΚΤ από το να ξεκινήσει αγορές κρατικούς χρέους κατά τους προσεχείς μήνες, οι αποφάσεις σχετικά με το OMT είναι πιθανό να επηρεάσουν το σχεδιασμό οποιουδήποτε προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.