Του Τάσου Δασόπουλου
Ένα σκηνικό που από το success story στο τέλος του προηγούμενου χρόνου αρχίζει να θυμίζει σιγά –σιγά τον Οκτώβριο του 2012 με ένα νέο μνημόνιο να βρίσκεται προ των πυλών, αρχίζει να διαμορφώνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Τα πρώτο χτύπημα ήρθε χθες από τις Τράπεζες με τις αιτήσεις των τεσσάρων μεγάλων για ένταξη τους στην ακριβή χρηματοδότηση του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA.
Όλοι διαβεβαίωναν χθες ότι η κίνηση δεν γίνεται λόγω της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών αλλά αμυντικά, για ενδεχόμενους κινδύνους που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα .
Ως παραδείγματα έφερναν το ενδεχόμενο να μην έχουμε συμφωνία με την τρόικα ως το τέλος Φεβρουαρίου γεγονός που θα σήμανε και το τέλος παροχής φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Επικαλούνταν επίσης την αυξημένη ρευστότητα που απαιτείται για να καλυφθούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων από το δημόσιο.
Την ίδια ώρα όμως εκτός από το «μαξιλάρι» των 11,5 δις ευρώ που υπάρχει ακόμη στο ΤΧΣ ακριβώς για την ενίσχυση σε κεφάλαια των τραπεζών , υπάρχει και το αποθεματικό των 10-12 δις ευρώ στις εμπορικές τράπεζες από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η φήμη για μετανάστευση 600 εκ ευρώ από την εμπορικές τράπεζες ενώ την ίδια ώρα που από την Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωναν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Πρόκριμα για νέο μνημόνιο
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Euroworκing group στις Βρυξέλλες κοινοτικοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν συζητώντας για την Ελλάδα να αναφέροντας το ενδεχόμενο νέα εξάμηνης παράτασης του ελληνικού μνημονίου μετά τον Φεβρουάριο με στόχο να υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση και με δεδομένη πια την εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε όλες τις διάρκειες κρατικών τίτλων οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η Αθήνα δείχνει να χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από την ευρωζώνη και μια πιστωτική γραμμή που θα λειτουργεί ως “μαξιλάρι” ενδέχεται να μην αρκεί.
Όσο βαρύ κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο δυστυχώς είναι αλήθεια . Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα ήταν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ώστε να μπορεί η Ελλάδα να προσεγγίσει το δανεισμό από τις αγορές με επιτυχία.
Την στιγμή όμως που η απόδοση τους 10ετούς ομολόγου βρίσκεται κοντά στο 10% κάτι τέτοιο προς το παρόν δείχνει αδύνατο . Συνεπώς η μόνη εναλλακτική θα είναι ένα νέο δάνειο μικρότερο μεν ως ύψος αλλά συνοδευόμενο από νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα.
Οι διαθέσεις των ευρωπαίων θα γίνουν φανερές στον απερχόμενο υπουργό οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην σύνοδο ων υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την επομένη των εκλογών δηλαδή την Δευτέρα 26 του μήνα.