Quantcast
Fitch: Σταθερή για την ώρα η πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών - enikonomia.gr
share

Fitch: Σταθερή για την ώρα η πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αυξήσουν τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης για τις τράπεζες αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. 

Ο οίκος σημειώνει ότι το γεγονός πώς υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου την περασμένη Παρασκευή δεν προκαλεί αυτόματα αρνητική πιστοληπτική δράση για τις τέσσεριες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση Β- που επηρεάζεται από τα δικά τους προφίλ. “Αλλά περαιτέρω πίεση στο λειτουργικό περιβάλλον, μπορεί να επηρεάσει τελικά και το αξιόχρεο των τραπεζών”, προσθέτει ο Fitch. 

Ο οίκος προσθέτει, ωστόσομ ότι οι δυντηικές πιέσεις στη ρευστότητα αναμένεται ότι θα είναι δειαχειρίσιμες, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντέξουν σε εκροές καταθέσεων απ’ ότι κατά τις προηγούμενες εκλογές το 2012, εφόσον διατηρείται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος. 

“Παρά ταύτα, μία παρατεταμένη αβεβαιότητα θα ήταν αρνητική για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών”. 

Υπήρξαν, αναφέριε η έκθεση, εκροές ιδιωτικών καταθέσεων από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2014, με ενδείξεις στροφής τους σε άλλες επενδύσεις, στη μετατροπή των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν σε καταθέσεις όψεως και σε αναλήψεις μετρητών. 

“Εκτιμούμε ότι οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε πάνω από το 2% των τραπεζικών καταθέσεων έως τώρα και αναμένουμε περαιτέρω αναλήψεις, ιδιαίτερα στις εβδομάδα γύρω από την ημερομηνία των εκλογών”.  

“Πιστεύουμε ότι οι εκροές δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές που σημειώθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012”, αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας: “Κατά την άποψή μας, υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκλογών. Αυτές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της κρίσης της Ευρωζώνης, όταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν μεγαλύτερος κίνδυνος από τώρα, η Ελλάδα είχε μόλις αναδιαρθρώσει το χρέος της και η κοινωνική αναταραχή ήταν στο ζενίθ”. 

Η ρευστότητα τουτραπεζικού συστήματος είναι επίσης υπό πίεση από margin calls του ελβετικού φράγκου, μετά την άρση από την ελβετική κεντρική τράπεζα του πλαφόν έναντι του ευρώ στις 15 Ιανουαρίου. “Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (currency swaps) για το ενεργητικό τους σε φράγκα (κυρίως στεγαστικά δάνεια), που ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Γι’ αυτά τα στοιχεία ενεργητικού έχει γίνει ως επί το πλείστον hedging, περιορίζοντας τήν όποια επίπτωση στο ισοζύγιο κερδών και ζημιών”. 

Ο Fitch σημειώνει ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πίεση, έαν ο πολιτικός κίνδυνος παραμείνει υψηλός. “Η πρόσβαση των τραπεζών στις διευκολύνσεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ εξαρτώνται από την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα… Μία παρατεταμένη εκλογική διαδικασία και αδιέξοδο μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας στις διαπραγματεύσεις για την παράταση του μνημονίου δεν είναι η προσδοκία μας, αλλά θα αύξανε τις πολιτικές αβεβαιότητες και τους κινδύνους για τις τράπεζες”, σημειώνει η έκθεση. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.