«Θα ήταν τόσο κακό πραγματικά το να συγχωρέσουμε την Ελλάδα για το χρέος της;», γράφει η δημοσιογράφος του CNBC Holly Ellyatt, η οποία παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων διαφόρων θεσμικών και μη θεσμικών παραγόντων και αναρωτιέται αν για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερη επιλογή για τον δρόμο της εξόδου από την κρίση να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και αν τελικά δεν θα είναι και τόσο κακή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Πάντως, ταυτόχρονα τονίζεται ότι «στην πραγματικότητα κανένας δεν πιστεύει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομερή για την ήδη καταχρεωμένη χώρα και τον λαό της, που στράφηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κυρίως εξ αιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα».
Πάντως, κάποιοι αναλυτές θεωρούν, τονίζεται στο CNBC, ότι «για την Ελλάδα το να εγκαταλείψει το χτυπημένο από τον αποπληθωρισμό ευρώ και να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα ή ακόμη και να επιστρέψει στη δραχμή, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη κίνηση».
Σε αυτό το σημείο, η Ellyatt υπενθυμίζει την έκθεση των οικονομολόγων στην Οξφόρδη Μπεν Μέι και Τομ Ρότζερς.
«Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητα, ένα τεράστιο βάρος του χρέους του ιδιωτικού τομέα και μία περιορισμένη πολιτική στήριξη για αμείλικτη λιτότητα» έγραφαν οι Μέι και Ρότζερς και πρόσθεσαν:
«Με την απουσία μιας ανακούφισης του χρέους, είναι δύσκολο (η Ελλάδα) να λύσει αυτά τα τρία ζητήματα μέσα στην Ευρωζώνη και με το να την εγκαταλείψει και με το να επιτρέψει μια υποτίμηση του νομίσματος, η Ελλάδα θα μπορούσε γρήγορα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».
Ωστόσο, η δημοσιογράφος τονίζει στην κατακλείδα του κειμένου της υιοθετώντας τα λεγόμενα των Μέι και Ρότζερς πως εντός ευρώ, θα χρειαστεί «τουλάχιστον μία δεκαετία, ή και παραπάνω» ανάκαμψης εξ αιτίας του αποπληθωρισμού και των αργών ρυθμών ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, οι δύο Bρετανοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας θα εξαφανιστεί «αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε καλύτερη θέση να κάνουν σχέδια για το μέλλον.
Αυτό σε συνδυασμό με έναν μεγαλύτερο έλεγχο της ισοτιμίας συναλλάγματος, του νομίσματος και της χαλάρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα επιτρέπει στην Ελλάδα να βρεθεί σε καλύτερη θέση για να κατακτήσει μια περίοδο υγιούς ανάπτυξης. Τότε, μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα πιθανότατα θα είναι καλύτερα εκτός Ευρωζώνης».