Quantcast
DW: Παρέμβαση Ντράγκι, συμβουλές Μέρκελ - enikonomia.gr
share

DW: Παρέμβαση Ντράγκι, συμβουλές Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Η ΕΚΤ θα κόψει πάνω από 1 τρις ευρώ «φρέσκο χρήμα» για την αγορά ομολόγων. Το 20%του ρίσκου κοινοτικοποιείται, το υπόλοιπο θα το αναλάβουν οι κεντρικές τράπεζες των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών.

Στόχος της παρέμβασης Ντράγκι είναι η καταπολέμηση του διαφαινόμενου αντιπληθωρισμού και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Οι αγορές των ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη-μέλη, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα αρχίσουν τον Μάρτιο και θα υλοποιούνται σταδιακά: κάθε μήνα η ΕΚΤ έχει προϋπολογίσει περίπου 60 δις ευρώ για την παρέμβασή της στις αγορές ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της Πέμπτης στη Φραγκφούρτη, οι αγορές ομολόγων θα απορροφήσουν συνολικά 1,14 τρις ευρώ, θα γίνονται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα συνεχίζονται μέχρι να διορθωθεί αισθητά το ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη». Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η πλειοψηφία στην ΕΚΤ για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων ήταν τόσο μεγάλη, «ώστε δεν χρειάστηκε να ψηφίσουμε».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς η παρέμβαση Ντράγκι θα αρχίσει τον Μάρτιο με αγορές ομολόγων, τα οποία κατέχουν ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας. Για την Ελλάδα θα ισχύσουν «πρόσθετα κριτήρια» τονίζει το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο πάντως σε άλλη ανταπόκριση το απόγευμα της Πέμπτης ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της εκτός προγράμματος». Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι τα επιτόκια για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν αισθητή μείωση κατά 0,41%, φτάνοντας το 8,666%. Ωστόσο παραμένουν πολύ υψηλά σε σχέση, για παράδειγμα, με τα επιτόκια για τα ισπανικά ομόλογα, που έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό του 1,39%.

Μέρκελ: προέχουν οι μεταρρυθμίσεις

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει καλή αξιολόγηση. Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε διακριτικά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, λέγοντας ότι η ΕΚΤ κινείται με απόλυτη ανεξαρτησία. Διευκρίνισε πάντως ότι η Γερμανία θα παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Θεωρώ σημαντικό να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αντί να βασιζόμαστε σε μέτρα που ʻαγοράζουν χρόνοʼ και να θεωρούμε ότι έχουμε απαλλαχθεί από την υποχρέωση να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» λέει η καγκελάριος.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Νταβός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα ενόψει εκλογών, επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Για να γίνει αυτό, επισημαίνει η καγκελάριος, «χρειάζονται δύο πράγματα: η διάθεση για αλληλεγγύη, την οποία θα εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε, αλλά μαζί με αυτή και η διάθεση για ανάληψη ευθύνης, την οποία είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει».

«Ευχάριστη έκπληξη» ή «αχρείαστο μέτρο»;

Η παρέμβαση Ντράγκι προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει το μέτρο, επισημαίνοντιας ότι θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και θα μειώσει τον κίνδυνο χαμηλού πληθωρισμού. Δεν παραλείπει ωστόσο να σημειώσει ότι «είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. «Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Ντράγκι ο συνδιοικητής της Deutsche Bank Ανσού Γιάιν. Σύμφωνα πάντως με το DER SPIEGEL, η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ προκαλεί κριτική για τρεις λόγους: κάποιοι τη θεωρούν «αχρείαστο μέτρο» γιατί πιστεύουν ότι ο αποπληθωρισμός οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και κυρίως στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, άλλοι τη χαρακτηρίζουν «ανώφελη» γιατί θεωρούν ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθούν σήμερα οι τράπεζες αποτελεί από μόνη της μία «αναπτυξιακή ένεση», ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση Ντράγκι απλώς προκαλεί εφησυχασμό στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προσφέροντάς τους ένα αντικίνητρο να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι η κεντρική τράπεζα της Δανίας αποφάσισε την επιβολή «αρνητικού επιτοκίου» 0,35% στις καταθέσεις, προκειμένου να αποτρέψει μία υπερβολική άνοδο του εθνικού νομίσματος. Η δανική κορώνα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ και, σε αντίθεση με τους Ελβετούς, οι Δανοί δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη σύνδεση με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.