Την άποψη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα, για να αποφευχθεί μια «κυπριακού τύπου» διακοπή της τραπεζικής ρευστότητας στην Ελλάδα, εκφράζει η Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα και στην οποία τονίζει πως το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του νέου υπουργού Οικονομικών πιθανώς να δώσει τον τόνο της διαπραγμάτευσης.
Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της για το 2015 θα χρειασθεί χρηματοδότηση μεταξύ 6–15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις οικονομικές υποθέσεις. «Χωρίς την εν λόγω χρηματοδότηση, «θα ανακύψει μια πιθανή χρεοκοπία», αναφέρει η τράπεζα και υπογραμμίζει πως οι διατελούντες σε κίνδυνο είναι το ΔΝΤ, του οποίου λήγουν ομόλογα 8,6 δισ. ευρώ το 2015, αλλά και η ΕΚΤ που έχει ομόλογα σε ωρίμανση, 7 δισ. ευρώ.
Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει έναντι των επίσημων δανειστών της και ειδικά έναντι της ΕΚΤ η πιο πιθανή και μεγάλη επίπτωση είναι ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει την έκθεσή της απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα παρέχει πλέον μετρητά στις ελληνικές τράπεζες για να αντέχουν στις αναλήψεις καταθέσεων. Αυτό δε, δύναται να συμβεί εάν η ΕΚΤ αρνηθεί να επεκτείνει την περαιτέρω βοήθεια ρευστότητας έκτακτης ανάγκης μέσω του ELA.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί υπό το βάρος των περιορισμών ανάληψης μετρητών και των ελέγχων κεφαλαίων όπως έγινε στην Κύπρο», προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Για να αποτραπεί μια τέτοια αρνητική έκβαση για την ελληνική οικονομία και για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως είναι επιβεβλημένη μια συμφωνία με την τρόικα. Ειδικότερα, υποστηρίζει πως μια συμφωνία με την τρόικα θα απαιτούσε σημαντικές παραχωρήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πιθανές συγκλήσεις
Η GS αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ότι δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της διοίκησης του δημόσιου τομέα και στη φορολογική μεταρρύθμιση, κάτι που μπορεί να μειώσει κάποιες από τις απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, προσθέτει πως το χάσμα που χωρίζει την οικονομική φιλοσοφία των δύο πλευρών είναι μεγάλο σε βασικούς τομείς όπως οι στόχοι του προϋπολογισμού, η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα.
«Όπως έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι δανειστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το κόστος της αυξημένης αβεβαιότητας από μια ελληνική πτώχευση αντί να παρέχουν κεφάλαια για πολιτικές που θα αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα και οι οποίες αποκλίνουν από την οικονομική ορθοδοξία», σημειώνει η Goldman Sachs.
Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως το 2015 είναι η τελευταία χρόνια που οι ανάγκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου είναι σημαντικές.
«Λογικά μιλώντας, το κίνητρο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση είναι να περάσει τη διαδικασία αναθεώρησης και να χαράξει γρήγορα μια πορεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά. Σε αυτή τη βάση, πολλοί υποθέτουν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα αρκετά γρήγορα, ακόμα και αν δεχτεί πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας», τονίζεται στην ανάλυση, ενώ γίνεται και αναφορά στο πολιτικό κόστος που έλαβαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το οποίο ενδεχομένως να μη θέλει να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνεται, οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι αρκετά υψηλές και εάν διαψευσθούν θα μπορούσαν να αποδειχθούν «πολύ δαπανηρές» σε πολιτικό κόστος.
«Κλειδί» ο νέος υπουργός Οικονομικών
Η Goldman Sachs υπογραμμίζει πως το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση θα έχει ρόλο «κλειδί», καθώς θα είναι αυτός που θα κληθεί να δώσει το τόνο των διαπραγματεύσεων και να ελιχθεί σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.
«Ο διορισμός αυτός θα είναι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα έχουμε στραμμένη την προσοχή μας» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της Goldman Sachs και προστίθεται ότι: «ένα μετριοπαθές, εύγλωττο, φερέγγυο άτομο που θα επιθυμεί την αποφυγή των συγκρούσεων και θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει τους τομείς συναίνεσης θα ήταν μια καθησυχαστική αρχή».
Ωστόσο, η GS ξεκαθαρίζει πως η μετριοπάθεια είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής συνθήκη, καθώς υπάρχουν επίσης η κοινωνική και οικονομική δυναμική που κινούνται πέρα από τον έλεγχο οποιασδήποτε κυβέρνησης. Έτσι, αναφέρει πως ο βασικός κίνδυνος σε μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων είναι ότι οι καταθέσεις θα φυλλορροούν, τα δημόσια έσοδα θα καταρρέουν και η οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση.
«Αυτή η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να κάνει το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους της συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών πιο πιεστικούς», τονίζει η ανάλυση.