Quantcast
Deutsche Welle: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στη Βρετανία - enikonomia.gr
share

Deutsche Welle: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στη Βρετανία

δημοσιεύτηκε:

Σε εκατό μέρες ψηφίζουν στην Μεγάλη Βρετανία. Σπάνια το αποτέλεσμα για την εκλογή της Κάτω Βουλής ήταν τόσο ανοιχτό. Αβέβαιο παραμένει εάν ο Ντέιβιντ Κάμερον θα μπορέσει να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία.

Στις 7 Μαΐου ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα βρετανικά κανάλια θα είναι σκληρός. Δημοσκοπήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις για τις βουλευτικές εκλογές. Το τοπίο όμως είναι εξαιρετικά θολό. Ακόμα και οι δημοσκόποι, όπως ο έμπειρος Πίτερ Κέλνερ, από την εταιρεία Yougov, δεν μπορεί να κάνει καμία σίγουρη πρόβλεψη.Βλέπει ωστόσο τους Tories του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να προηγούνται με μικρή διαφορά από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Και τα δυο μεγάλα κόμματα όμως δεν αναμένεται να λάβουν την απόλυτη πλειοψηφία για την οποία απαιτούνται 326 έδρες.

Όπως φαίνεται η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει την λογική των συνεργασιών και των κυβερνήσεων συνασπισμού.«Αυτές οι εκλογές θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Και πιστεύω ότι η πιθανότητα να αποκτήσουμε ένα κοινοβούλιο χωρίς σαφή πλειοψηφία αγγίζει το 80%. Εάν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, οι προοπτικές για απόλυτη πλειοψηφία είναι πολύ μικρές», λέει ο Πίτερ Κέλνερ .

Θολό πολιτικό τοπίο

Το προβάδισμα των Tories δεν είναι μεγάλο. Την απόλυτη πλειοψηφία όμως δεν φαίνεται να μπορεί να αποκτήσει ούτε ο Εντ Μίλιμπαντ με το Κόμμα των Εργατικών:«Μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές ακόμα και εάν η δημοτικότητα δεν είναι πολύ υψηλή. Και μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές ακόμα και εάν σου προσάπτουν ότι δεν έχεις μεγάλες ικανότητες σε θέματα οικονομικών. Αλλά δεν μπορείς να κερδίσεις όταν σου λείπουν και τα δυο. Και προς το παρόν το Εργατικό Κόμμα υπολείπεται και στους δυο τομείς», επισημαίνει ο Πίτερ Κέλνερ.

Ο πρόεδρος των Εργατικών ελπίζει πως σε ένα ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα μπορούσε να “κερδίσει πόντους”. Ο Κάμερον από την άλλη πλευρά πιστεύει πως το δυνατό του σημείο είναι η οικονομική ανάπτυξη.

Δεν δέχεται όμως το ντιμπέιντ και εξαρτούσε τη συμμετοχή του από το εάν θα συμμετάσχουν εκτός από το μικρό κόμμα των Φιλελευθέρων και το ακροδεξιό UKIP και το κόμμα των Πρασίνων.Το τοπίο είναι σαφώς θολό και ίσως το δικομματικό ή τρικομματικό σκηνικό που υπάρχει παραδοσιακά στη Βρετανία να αντικατασταθεί με την παρουσία ακόμα και επτά κομμάτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.