Με υποβάθμιση απειλεί τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Ειδικότερα, η S&P αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (CreditWatch Negative) την αξιολόγηση CCC+ που δίδει σε Alpha Bank, Εurobank, Εθνική και Πειραιώς.
Ο οίκος ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι υποβαθμίζει σε C, από CC προηγουμένως, την αξιολόγηση για το μη εξασφαλισμένο χρέος (subordinated debt) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή τους στο C.
Όπως επισημαίνει η S&P, στην έκθεση (ημερομηνίας 30/1) που έδωσε στη δημοσιότητα, η απόφασή της να θέσει σε CreditWatch Νegative τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισής τους, εάν ο οίκος αντιληφθεί ότι η στήριξή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ θεωρηθεί λιγότερο πιθανή.
Όπως προσθέτει ο οίκος, η συνέχιση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών αρχών εξαρτάται άμεσα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την S&P, τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, στη σκιά της όξυνσης του φαινομένου της εκροής καταθέσεων.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ανάγκασαν τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν κατά 5,4 δισ. ευρώ, σημειώνει η S&P, επικαλούμενη τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η S&P εκτιμά πως η εκροή καταθέσεων εντάθηκε ακόμη περισσότερο κατά τον Ιανουάριο.
Ταυτόχρονα ο οίκος προβλέπει πως το φαινόμενο των εκροών καταθέσεων θα συνεχιστεί, όσο θα υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η S&P αναμένει ταχεία χρήση – από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών – του ELA.
Yπό το βάρος όλων των ανωτέρω, η S&P ανακοινώνει ότι θεωρεί πλέον “πολύ αδύναμα (very weak)” τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, τα οποία μέχρι πρόσφατα τα χαρακτήριζε “αδύναμα (weak)”.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η S&P επαναλαμβάνει πως η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της ΕΚΤ εξαρτάται άμεσα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας.
Όπως σημειώνει η S&P, ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές που σχεδιάζει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις συμφωνίες που είχε υπογράψει με τους δανειστές η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.
Αυτός είναι και ο λόγος που η S&P έθεσε στις 28/1 την αξιολόγηση B της Ελλάδας σε CreditWatch Negative.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε μιας μορφής συμφωνία για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας.
Για τους λόγους αυτούς, ο οίκος προβλέπει πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να χορηγούν ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική επιχειρηματική θέση, αντιμετωπίζοντας ήπιας τάσης ρίσκα.