Του Τάσου Δασόπουλου
Ένα … νέο Deal αλλά υπό προϋποθέσεις ετοιμάζεται να προσφέρει σύντομα η Ευρώπη στην Ελλάδα δια του προέδρου της Κομισιόν κ Ζαν Κλώντ Γιούνκερ το περίγραμμα της οποία θα γίνει γνωστό μέχρι και την Τετάρτη όταν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η νέα αυτή συμφωνία θα προβλέπει εξάμηνη αντί της τρίμηνης εποπτείας από όποιο όργανο αντικαταστήσει την τρόικα με την υποχρέωση η Ελλάδα να συνεχίσει να στέλνει το πλήθος των στοιχείων που υποχρεώνεται από το τωρινό μνημόνιο ώστε να μπορούν τα ελέγχονται τα δημοσιονομικά της στοιχεία σε συνεχή βάση.
Επίσης θα υπάρχει σαφή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους της μόλις η χώρα μας παρουσιάσει το διάδοχο πρόγραμμα του μνημονίου και αυτό γίνει αποδεκτό από την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ η ελάφρυνση σε καμμία περίπτωση δεν α αφορά κούρεμα αλλά παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής και μετατροπή των κυαμαινόμενων – σήμερα επιτοκίων – σε σταθερά.
Η τελευταία αυτή κίνηση θεωρείται ότι είναι καλύτερη ακόμη από την μείωση των επιτοκίων με δεδομένο ότι σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Με δεδομένο ο δανεισμός μας εξαρτάται από το euribor των 3 μηνών θα σημάνει μια μόνιμη μακροπρόθεσμη ελάφρυνση των υποχρεώσεων για χρέος μέχρι και την λήξη του.
Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ θα παρέχει διαβεβαιώσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στο αναπτυξιακό πακέτο ων 300 δις ευρώ.
Επίσης θα υπάρχει συνέχιση της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο σύναψης και ενός δανείου (όχι πάνω από 20 δις ευρώ) αν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει της ανάγκες της μέχρι και το τέλος του χρόνου.
¨Όλα αυτά όμως δεν θα γίνουν χωρίς και η Ελλάδα να αναλάβει ένα πακέτο νέων υποχρεώσεων απέναντι στους πιστωτές μας.
Η πρώτη θα είναι να μην ανακαλέσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί οι οποίες θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Θα ισχύσει και στο new deal το λατινικό qui pro quo .
Δηλαδή για κάθε μέτρο που θέλει η Κυβέρνηση να αντικαταστήσει η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να ανακαλέσει την θέση της για κούρεμα του «δημοσίου» χρέους και να αρκεστεί στα μέτρα ελάφρυνσης που θα προσφέρουν οι εταίροι της.
Θα πρέπει επίσης να τεθούν νέοι δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις.
Θα πρέπει ακόμη να συμφωνηθεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Οι γενικές αυτές αρχές προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις απαιτήσεις της Αθήνας και την βούληση της Γερμανίας να συνεχίσει την οδό της λιτότητας ανεξάρτητα από τις συνέπειες.
Θα επιχειρήσουν επίσης να πείσουν την Γερμανία θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα προσαρμογής πέρα από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Πάντως παρά την σαφώς πιο διπλωματική γλώσσα που έχει υιοθετήσει τα τελευταία 24ωρα η Αθήνα το Βερολίνο φαίνεται να μην ξεχνά την «ανταρσία» κατά του μνημονίου τις πρώτες μέρες της θητείας της με τους νέους υπουργούς να ακυρώνουν μέτρα του μνημονίου.
Χαρακτηριστικό τούτου αποτελεί αυτό που έγινε χθες βράδυ. Μετά την δήλωση του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη από το Παρίσι να ανταποκριθεί στην σχετική πρόσκληση και να επισκεφθεί τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε το υπουργείο οικονομικών τη χώρας διέψευσε με ανακοίνωση του ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει προσκληθεί στην Γερμανία.