Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους που προκαλεί η σημαντική εξασθένηση του ευρώ.
Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, o γερμανός ειδικός κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Αυτή έχει οικοδομηθεί με βάση την αρχή του μη αναστρέψιμου. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.
Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μείνει η ευρωζώνη όπως είναι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν έβγαινε ένα μέλος (σ.σ. από το ευρώ) θα είχαμε πρόβλημα αξιοπιστίας, ένα συνολικό πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η ευρωζώνη να μείνει ενωμένη», τόνισε ο κ. Κέμερ.
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών υποβαθμίζει τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγεται η εξασθένηση του ευρώ, αποδίδοντάς την μείωση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου στην ευνοϊκή οικονομική συγκυρία για τις ΗΠΑ.
Όπως διευκρίνισε, «πρόκειται περισσότερο για ισχύ του δολαρίου παρά για αδυναμία του ευρώ. Εκτός αυτού, το ευρώ είναι ένα ισχυρό εσωτερικό νόμισμα. Δεν θα υπερεκτιμούσα την παρούσα εξασθένηση του ευρώ. Πιστεύω ότι θα ξαναβγούμε από αυτήν την κατάσταση».
«Χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση»
Ο Μίχαελ Κέμερ αναγνώρισε ότι η εξασθένηση του ευρώ καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές για τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο, όπως είπε, «αν δείτε όμως τις εξαγωγές, αυτές είναι βεβαίως πολύ φθηνότερες. Γι’ αυτό, όπως είπα, υπάρχουν αναπτυξιακά οφέλη. Θα ήταν όμως καλό αν μακροπρόθεσμα το ευρώ σταθεροποιούνταν και πάλι αισθητά».
Ο γερμανός ειδικός εκτίμησε ότι η νομισματική πολιτική του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «αγοράζει χρόνο για τους πολιτικούς».
Όπως υπογράμμισε, όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να εξέλθουν από τη φάση της ασθενούς ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι για να συμβεί αυτό «χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση».
Τέλος, ερωτηθείς αν θα χορηγούσε δάνειο σε γερμανό επιχειρηματία που θα ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, παρά τις εξελίξεις στη χώρα και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε:
«Ναι, βεβαίως! Δεν δίνεται δάνειο σε κάποιον πολιτικό και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τη μαχητική ρητορική. Οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους και βλέποντας τι υπέγραψαν την Παρασκευή, θα έλεγα ότι έγινε κιόλας το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Πηγή: Deutsche Welle