Quantcast
FT: Η συμφωνία με την Ελλάδα ανακουφίζει, αλλά δε σώζει το ευρώ - enikonomia.gr
share

FT: Η συμφωνία με την Ελλάδα ανακουφίζει, αλλά δε σώζει το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Οι FT παραλληλίζουν τη συμφωνία της Παρασκευής με την ανακωχή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές εντάσεις παρά το έξυπνα διατυπωμένο κείμενο, ενώ κάνουν λόγο και για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

«Παρακολουθώντας την ελληνική κρίση να ξετυλίγεται, αντιλαμβάνομαι ότι διχάζομαι ανάμεσα σε δύο ισοδύναμες αλλά αντικρουόμενες σκέψεις. Η πρώτη: το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει. Η δεύτερη: πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σωθεί το ευρώ», σημειώνει στον πρόλογό του, ο αρθρογράφος των Financial Times, Gideon Rachman, στο κομμάτι με τίτλο «A Greek deal cannot fix the flaws in the euro».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, προς το παρόν οι Βρυξέλλες κατάφεραν να αναβάλουν τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο, με το μέλλον, ωστόσο, του κοινού νομίσματος να παραμένει άδηλο, παρά τη ζωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ευρωπαίων εταίρων. Και συμπληρώνει πως η συμφωνία με την Ελλάδα εντάσσεται στο δεύτερο συμπέρασμα, ήτοι στη διάσωση του ευρώ με κάθε τρόπο, «καθώς οι Βρυξέλλες κατάφεραν προς ώρας να αναβάλουν τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο».

Όμως, προσθέτει, η εμπειρία καταδεικνύει πως η συμφωνία με την Ελλάδα παρέχει μία εύθραυστη και πρόσκαιρη εκεχειρία. Επομένως, επαναλαμβάνει την πεποίθηση πως το ευρώ εντέλει θα καταρρεύσει.

«Ανέκαθεν πίστευα ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα κατέρρεε, ακόμη και τότε που έγινε η πρώτη συζήτηση για το ευρώ. Αυτή η πεποίθηση βασίζεται σε τρεις απλές θέσεις.
Πρώτον, μία νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν στηρίζεται και από μία πολιτική ένωση. Δεύτερον, δεν θα υπάρξει πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη επειδή δεν υπάρχει κοινή πολιτική ταυτότητα που να την στηρίζει. Και έτσι, προκύπτει η τρίτη θέση: το ευρώ θα καταρρεύσει».
Παράλληλα, ο Gideon Rachman, συνεχίζοντας την υπονόμευση του ευρώ, αμφισβητεί το βασικό επιχείρημα της Γερμανίας πως η Ευρώπη θα μπορούσε να διαχειριστεί το Grexit: «Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε μία «βρώμικη» (dirty) έξοδο από το ευρώ, θα προκαλούσε τουλάχιστον χρηματοοικονομική κρίση στην ίδια την Ελλάδα. Και η υπόλοιπη ευρωζώνη όμως, θα ήταν ευάλωτη. Γερμανοί και άλλοι δηλώνουν κατ’ επανάληψη ότι το ευρώ είναι πλέον αρκετά ισχυρό για να αντέξει το Grexit. Εάν όμως η Ελλάδα βρεθεί εκτός νομισματικής ένωσης, οι κερδοσκόποι σίγουρα θα αρχίσουν να ψάχνουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Και καθώς θα εντείνονται οι αμφιβολίες για τη μοίρα της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας, ο εφησυχασμός των αγορών σύντομα θα μετατραπεί σε πανικό».
«Η είδηση ότι Ελλάδα και ευρωζώνη κατέληξαν σε μία απρόθυμη συμφωνία είναι μία ανακούφιση. Το ευρώ παίρνει μία ανάσα για λίγο, αλλά εξακολουθώ να φοβάμαι ότι τελικά δεν μπορεί να σωθεί…», καταλήγει ο Rachman.

Πηγή:www.reporter.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.