Το «φρένο κινδύνου» που θα απαγορεύει στους μετανάστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διεκδικούν κοινωνικά οφέλη στην εργασία στη Βρετανία θα μπορούσε να ακυρωθεί από τους δικαστές της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα, είπε στην EurActiv κορυφαίος νομικός εμπειρογνώμονας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το σύμφωνο μεταρρύθμισης με τους ηγέτες της ΕΕ είναι νομικά δεσμευτικό και αμετάκλητο, αν και χθες (24 Φεβρουαρίου) ο βουλευτής των Συντηρητικών Μάικλ Γκόβ είπε ότι χρειάζεται και η έγκριση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Ο Steve Peers είναι καθηγητής του δικαίου της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Essex της Βρετανίας, και γράφει εκτενώς για το θέμα, καθώς και επεξεργάζεται την ιστοσελίδα Ανάλυση της Νομοθεσίας της ΕΕ.
Είπε επίσης, ενώ κάποια μέρη της συμφωνίας είναι νομικά δεσμευτικά και, στην πράξη, δεν μπορεί να αλλάξουν, άλλα εξαρτώνται από την μετέπειτα εφαρμογή και μπορεί να αντιστραφούν – όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο «φρένο κινδύνου».
Το φρένο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ισχύει για επτά χρόνια, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νομικές προσφυγές στα εγχώρια βρετανικά δικαστήρια για το ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, είπε στη EurActiv.
«Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε ο Peers. «Όταν αυτό το άτομο, δηλαδή σε έναν Πολωνό υδραυλικό, που του αμφισβητείται η πρόσβαση στα εργασιακά οφέλη, θα μπορούσε να προσφύγει σε ένα βρετανικό δικαστήριο».
Βρετανοί δικαστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να παραπέμψουν την υπόθεση στα δικαστήρια της ΕΕ, για διευκρινίσεις σχετικά με τα σημεία του ευρωπαϊκού δικαίου. Η απόφαση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στη συνέχεια θα αποτελεί την τελική κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Το δικαστήριο της ΕΕ θα αποφασίσει σχετικά με αυτό, και υπάρχει κάποια πιθανότητα το φρένο έκτακτης ανάγκης να μην προχωρήσει, αν το Δικαστήριο της ΕΕ το απορρίψει. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα», δήλωσε ο Peers.