Quantcast
ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του ΦΑΠ - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του ΦΑΠ

δημοσιεύτηκε:

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την 532/2015 απόφασή της, έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ δεν εφαρμόζεται από την 1-1-2014.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πιλοτική απόφασή της (για τον νόμο 3900/2010) έκρινε, ότι ο ΦΑΠ είναι σύμφωνος με στις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), κ.λπ., και με τους κανόνες της ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει, ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας λαμβάνονταν υπόψη γενικά και αντικειμενικά κριτήρια (τιμές εκκίνησης, επιφάνεια ακινήτου, κ.λπ.), ενώ προβλέπονταν απαλλαγές από το φόρο για μη εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, υπήρχε αφορολόγητο πόσο μέχρι 200.000 ευρώ, κ.λπ.

Με τα δεδομένα αυτά, σημειώνεται στην απόφαση, η επιβολή του ΦΑΠ «δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη», να διαμορφώνει το φορολογικό σύστημα και να καθορίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογικών στοιχείων και επομένως δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.