Του Τάσου Δασόπουλου
Περίπου πέντε ημέρες προθεσμία έχει πλέον η Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα που θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ αφού από την Παρασκευή ξεκινούν οι πληρωμές ενώ την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα σχέδια της για ποσοτική χαλάρωση.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 6 του μήνα θα πρέπει να αποπληρώσει τα πρώτα 288,7 εκατ. ευρώ την επόμενη «Παρασκευή και 13» άλλα 336 εκατ. ευρώ με κρίσιμο διάστημα την μεθεπόμενη εβδομάδα κατά την οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν την Δευτέρα 16 του μήνα και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 560 εκ ευρώ και 336 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών ποντάρει στο ότι θα οι εταίροι και δανειστές μας δεν θα μας αφήσουν να φτάσουμε στην πτώχευση για ένα σχετικά μικτό ποσό.
Αν και το επιχείρημα έχει βάση, με δεδομένο το τεράστιο δάνειο των 240 δις ευρώ που έχουν διαθέσει ΕΕ και ΔΝΤ τίποτα δεν φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.
Αντίθετα, οι πιέσεις συνεχίζονται στην κατεύθυνση του να πείσουν την Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του 2012.
Μάλιστα το Σάββατο ο επικεφαλής του Euror working Group κ. Τόμας Βίζερ σε μια σπάνια on the record δήλωσή του ξεκίνησε ένα κύκλο κριτικής σε όσα έχει ήδη εξαγγείλει και θα αρχίσει να νομοθετεί η Ελληνική Κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε την νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα ως ατυχή επιλογή υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν δεν ήθελε ούτε και την τρέχουσα ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία ως γνωστό είχε περάσει ως μονομερή ενέργεια από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η ελπίδα για πρόωρη εκταμίευση των 1,9 δις από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ είναι μάλλον μάταιη αφού ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ο οποίο κινεί τα νήματα για το ελληνικό πρόγραμμα δεν φαίνεται να έχει καμμία τέτοια διάθεση.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε δήλωσε πως η Αθήνα θα λάβει πόρους το καλοκαίρι αν η κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, προσθέτοντας: «Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε δεν θα πληρωθεί. Αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια αυτών που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».
Αναφερόμενος στην απόφαση της Bundestag να επικυρώσει τη νέα ελληνική συμφωνία, είπε πως δεν ήταν εύκολη για ορισμένους από τους συναδέλφους του.
«Αν μας πουν, την ίδια ώρα, ότι δεν εννοούσαν πραγματικά όλα όσα είπαν, αυτός δεν θα είναι ένας πολύ συνετός τρόπος για να συμπεριφερθούν απέναντί μας».
Τόνισε τέλος ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει οι Αθήνα είναι πιο σημαντικές από την ρητορική που προέρχεται από την Ελλάδα.
Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Κρίσιμη για το μέλλον της πορείας του ελληνικού θέματος αναμένεται να είναι και οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη 5 του μήνα για τις παραμέτρους της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
¨Όλοι περιμένουν να ακούσουν τον Κεντρικό Τραπεζίτη να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του και για το θέμα της Ελλάδας.
Αν θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα ή θα περιμένει η Αθήνα να ανοίξει τα χαρτιά της και να εξειδικεύσει την πρόταση Βαρουφάκη με την οποία το ελληνικό πρόγραμμα πήρε την τετράμηνη παράταση.
Αν ο κ Ντράγκι γνωμοδοτήσει ότι η Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα ξεκινήσει ουσιαστικά από το καλοκαίρι τότε θα πρέπει να επαναφέρει σύντομα και της εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων κάνοντάς τα και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.