Quantcast
Εκπτώσεις στο κόστος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - enikonomia.gr
share

Εκπτώσεις στο κόστος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Εκπτώσεις στα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, λόγω της μεγάλης στενότητας των δημόσιων ταμείων, κάνει η κυβέρνηση.

Το συνολικό κόστος για το 9μηνο έως το τέλος του έτους εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο (το ποσό αυτό ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομή “Ενικός” του τηλεοπτικού σταθμού Star). 

Το ΓΛΚ διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό προκύπτει από την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το ίδιο δεν μπορεί να εκτιμήσει τη δαπάνη πριν την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι για την επιδότηση της σίτισης προβλέπεται ποσό 137,7 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 1,2 ευρώ την ημέρα για 300.000 φτωχούς πολίτες, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα ήταν οι δικαιούχοι. Σημειώνεται, όμως, ότι στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται αριθμός δικαιούχων.

 Αναλυτικά, η έκθεση του ΓΛΚ αναφέρει:

1. Το ύψος της δαπάνης από τη θέσπιση μέτρων ανακούφισης φυσικών προσώπων και νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δεν μπορεί να εκτιμηθεί διότι εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του επισπεύδοντος Υπουργείου και υπολογιζόμενη σε εννεάμηνη βάση, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ύψος των 200.300.000 ευρώ περίπου, η οποία αναλύεται σε:

– 22.100.000 ευρώ, από την ανάληψη της δαπάνης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας,

– 40.500.000 ευρώ, από τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου,

– 137.700.000 ευρώ, από την επιδότηση σίτισης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.