Quantcast
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Οφέλη για την Κύπρο από το QE της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Οφέλη για την Κύπρο από το QE της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Οφέλη θα έχει η Κύπρος από το πρόγραμμα  αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τόνισε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Επίσης, η κυρία Γιωρκάτζη ανέφερε ότι οι λίγοι περιορισμοί που έχουν απομείνει για τη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο αναμένεται να αρθούν ως το τέλος του Μαρτίου.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Tύπου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ , Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι χώρες, όπως η Κύπρος, οι οποίες βρίσκονται σε μνημόνιο για να επωφεληθούν πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από την τρόικα.

Δυστυχώς, σημείωσε, η πέμπτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, επειδή η νομοθεσία περί εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων (πλειστηριασμών ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εξυπηρετούν τα στεγαστικά δάνεια) δεν έχει εφαρμοστεί.

 Όταν θα υπάρξει θετική αξιολόγηση, πρόσθεσε, τότε η Κύπρος θα μπορεί να αρχίσει να επωφελείται μέχρι και 500 εκατομμύρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ισχύος του προγράμματος.

Το σχέδιο, τόνισε η κ. Γιωρκάτζη, «θα έχει πολύ ευνοϊκό αντίκτυπο για την Κύπρο, καθώς θα πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια».

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.