H Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, με θετικό απολογισμό: περισσότεροι επισκέπτες (175.000 επισκέπτες) και περισσότερες εμπορικές συμφωνίες (6,7 δις ευρώ) σε σχέση με πέρυσι.
Στον τουριστικό κλάδο επικρατεί αισιοδοξία. Η πτώση στις τιμές της ενέργειας, τα φθηνά δάνεια, ο χαμηλός πληθωρισμός και η θετική προοπτική για την οικονομία στην Ευρώπη προμηνύουν μια καλή τουριστική χρονιά. Ισχύει όμως αυτό και για την Ελλάδα;
Η ΙΤΒ, η μεγαλύτερη έκθεση για τον τουρισμό στον κόσμο,δεν είναι μόνο σημαντική για τους κατεξοχήν «παίχτες», όπως τους τουρ οπερέιτορ και τους ξενοδόχους, αλλά και για τους εκπροσώπους της πολιτικής.
Σε πολλές χώρες ο τουρισμός κατέχει κεντρική θέση για την εθνική οικονομία. Αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα. Γι´ αυτό και κάθε χρόνο ο ή η υπουργός Τουρισμού της χώρας επισκέπτεται την ITB για επαφές με ξένους τουριστικούς παράγοντες.
Φέτος έδωσε το «παρών» στην έκθεση η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Μιλώντας στη Deutsche Welle για τις συνομιλίες της στην ΙΤΒ δήλωσε: «Μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη διότι τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά σε ό,τι αφορά την αύξηση του τουρισμού το 2015, πράγμα που σημαίνει περισσότερες αφίξεις και περισσότερα έσοδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας που έγινε τόσο από την πολιτεία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να είμαστε πάντα ο φιλόξενος λαός που γνωρίζουν οι τουρίστες».
Ώθηση για την ανάπτυξη του τουρισμού
Στην ΙΤΒ δεν συμμετέχουν μόνο έλληνες ξενοδόχοι ή τουριστικά γραφεία αλλά και πόλεις και περιοχές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Για παράδειγμα η Πελοπόννησος εκπροσωπήθηκε από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
ε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, η Πελοπόννησος δεν θεωρείται από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή. Οι προσπάθειες, πάντως, που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια δείχνουν αποτελέσματα.
Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρει σχετικά: «Η Πελοπόννησος ευελπιστεί ότι θα έχει κέρδος και ανάπτυξη στο τουριστικό της προϊόν. (Πέρυσι) είχαμε μια άνοδο περίπου στο 20%. Πρόκειται μια αύξηση του τουριστικού προϊόντος που κυρίως οφείλεται στην αγάπη που έδειξαν οι γερμανοί πολίτες, οι γερμανοί τουρίστες στην Πελοπόννησο». Πώς όμως διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Επιπτώσεις στον τουρισμό από την πολιτική κατάσταση
Είναι γεγονός ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί στον πολιτικό στίβο σε σχέση με το ελληνικό χρέος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα και για τον τουρισμό.
Στις συνομιλίες τους με ξένους τουρ οπερέιτορ οι έλληνες τουριστικοί παράγοντες και πολιτικοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να μειώσουν τους φόβους για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας στον τουρισμό.
Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης το κεντρικό μήνυμα των ελλήνων προς τους ξένους συνομιλητές του ήταν το εξής: «Να μη συγχέει ο τουρίστας τη διαπραγμάτευση για την ελληνική οικονομία με τα αισθήματα που υπάρχουν για τον επισκέπτη αλλά και από τον επισκέπτη προς τον μόνιμο κάτοικο. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Όσο και να θέλουμε να τα συσχετίσουμε – δεν συσχετίζονται.».
Όπως είναι όμως γνωστό για τους τουρίστες αποφασιστικό κριτήριο για το πού θα επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους είναι η σταθερότητα μιας χώρας. Δεδομένου ότι ένας τουρίστας διαθέτει δύο, τρεις εβδομάδες το χρόνο για να ξεκουραστεί, δεν θέλει να τις περάσει με το άγχος της αβεβαιότητας, αν π.χ. θα ακυρωθεί η πτήση του λόγω απεργίας ή αν θα μπορέσει να βγάλει χρήματα από ένα μηχάνημα ΑΤΜ. Ακριβώς αυτούς τους φόβους εξέφρασαν οι τουρ οπερέιτορ στους έλληνες συνομιλητές τους.
Aνησυχία για την πορεία των κρατήσεων
Αλλά δεν πρόκειται μόνο για φόβους που αφορούν το μέλλον. Οι φόβοι αυτοί έχουν ήδη ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο. Ενώ προεκλογικά οι κρατήσεις από τη Γερμανία έδειχναν διψήφια αύξηση, η κατάσταση τώρα αλλάζει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη μέχρι τον Ιανουάριο οι κρατήσεις σημείωναν ακόμη θεαματικούς αριθμούς.
«Είχαμε φτάσει να έχουμε αυξήσεις της τάξεως του 40% και μέχρι 60%- ανάλογα με το πρακτορείο. Δυστυχώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυτό το πολύ θετικό κλίμα έχει αλλάξει επειδή υπάρχει αστάθεια στη χώρα μας. Για παράδειγμα, εκεί που έκλειναν στο Thomas Cook 2500 πελάτες την ημέρα για Κρήτη, τώρα κλείνουν μόνο 500. Ο κόσμος περιμένει διότι θέλει να δει τι θα γίνει στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Χαλκιαδιάκης.
Σύμφωνα με τους τουρ οπερέιτορ, με τους οποίους συνεργάζεται ο τουριστικός κλάδος στην Κρήτη, αν συνεχιστεί η ένταση γύρω από το ελληνικό ζήτημα τότε η κατάσταση στον τουρισμό αναμένεται με τη σειρά της να επιδεινωθεί.
Σε περίπτωση όμως που υπάρξει διευθέτηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες και επικρατήσει κατόπιν πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, τότε είναι πολύ πιθανό ο τουρισμός στην Ελλάδα να σημειώσει και φέτος αισθητή αύξηση.