Είμαστε σε ένα χοντρό πολιτικό παιχνίδι αλλά εμείς θα κινηθούμε με βάση τις δεσμεύσεις μας, με βάση αυτά που είχαμε πει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν μνημόνια μπροστά μας όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν συζητάμε επί τη βάσει μέτρων που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές, συζητάμε για την ορθότητα των δικών μας μέτρων», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης που κράτησε αποστάσεις από την τοποθέτηση Παναρίτη για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Εξήγησε πως «η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων δεν είναι για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τα νομοθετήματα της κυβέρνησης, είναι για να ανταλλαχθούν απόψεις, να υπάρχει αποσαφήνιση σε σχέση με το τι θέλουμε να κάνουμε, είναι μια εντελώς διαφορετική σχέση από αυτή που μέχρι τώρα ξέρατε.
Πάντοτε κοστολογούμε αυτά που σχεδιάζουμε, είναι υποχρέωση για οποιοδήποτε νομοθέτημα παρουσιάζεται, όμως τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο κόστος».
Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι «μέσα στο Μάρτιο, στο τέλος του μήνα, θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το καθεστώς των απολύσεων, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε.
Ως προς το ασφαλιστικό, δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα στην κατεύθυνση των προηγούμενων αλλά μια συνολική μεταρρύθμιση επί τη βάσει των αρχών της δικαιοσύνης.
Ήταν εντελώς ισοπεδωτική η λογική των προηγούμενων χρόνων.
Χρειάζονται αλλαγές που θα καταστήσουν βιώσιμο το ασφαλιστικό, το θέμα των πόρων πρέπει να κοιτάξουμε και όχι τη μείωση των παροχών. Ήδη δημιουργήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός ταμείου. Προσπαθούμε να σβήσουμε φωτιές».
Για τις επενδύσεις
Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «ως έναν πολύ μεγάλο βαθμό η συντέλεια στην αγορά και την οικονομία ήρθε με βάση όλα αυτά που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Να σοβαρευτούμε και να δούμε τι σημαίνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις δεν έρχονται εδώ γιατί βλέπουν μια διαλυμένη οικονομία, δεν υπάρχει σταθερότητα και πολλά άλλα».
Για τον Β. Σόιμπλε
Αναφερόμενος στον Β. Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη ότι «προφανώς σκοπίμως συντηρεί αυτό το θέμα (του Grexit) γιατί θεωρεί ότι έτσι μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να αντιληφθεί κι εκείνη η πλευρά ότι δεν μπορείς να παίζεις με την ενότητα της Ευρώπης. Η Γερμανία αν θέλει να τα διαλύσει όλα, μπορεί, είναι στο χέρι της αλλά πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να επηρεάσουν την ίδια οι συνέπειες; Θα υπάρξουν γεωπολιτικές αναταράξεις στο ενδεχόμενο να διαλυθεί η ευρωζώνη, ο μεγαλύτερο κίνδυνος είναι να υιοθετηθεί μια λογική εθνικής αναδίπλωσης και να δούμε πολλές Λεπέν στην Ευρώπη. Φαντάζεστε να μείνει η ισχυρή οικονομία της Γερμανίας μόνη της; Εννοώ ευρύτερες ανακατατάξεις, ακόμη και θέμα συνόρων μπορεί να ξαναδούμε να ανοίγει στην Ευρώπη συνολικά, αν υπάρξει θέμα διάλυσης της Ευρώπης».