Quantcast
Standard & Poor's: Διατήρησε στο Β- το αξιόχρεο της Ελλάδας - Χτυπάει καμπανάκι - enikonomia.gr
share

Standard & Poor’s: Διατήρησε στο Β- το αξιόχρεο της Ελλάδας – Χτυπάει καμπανάκι

δημοσιεύτηκε:

Στο B- διατήρησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας η Standard & Poor’s, με τις προοπτικές του να παραμένουν αρνητικές (credit watch negative), ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία με την Ευρωζώνη. 

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν αμφιβολίες αναφορικά με την επιτυχή σύναψη μίας συμφωνίας χρηματοδότησης της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της.

Ο S&P θεωρεί ότι η ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης πιέζεται ολοένα και περισσότερο, απαιτώντας πρόσθετες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της έγκαιρης καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η έλλειψη ξεκάθαρου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου χρηματοδότησης και η σχετιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης του ΑΕΠ και της φορολογικής συμμόρφωσης και αυξάνει τον κίνδυνο για σημαντικές εκροές καταθέσεων. Ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% για φέτος και 2% για το 2016.

«Θεωρούμε ότι η συμφωνία της 24ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup για την παράταση της συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο, δεν έχει διευκρινίσει πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στους επόμενους μήνες». Η Standard & Poor’s τονίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές της φαίνεται να έχουν μια απόκλιση στις θέσεις αναφορικά με τις κατάλληλες παραχωρήσεις που είναι αναγκαίες για την περαιτέρω επίσημη χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, ο οίκος θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στους επόμενους μήνες. Εκτιμά ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, είναι μια προϋπόθεση για την Ελλάδα προκειμένου να μετριάσει τα ρίσκα ρευστότητας.

Προσθέτει ακόμη ότι μια συνολική υστέρηση των εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, βάζει την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης σε ρίσκο.

Τονίζει δε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών μπορεί να απαιτεί τη συσσώρευση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές και την προσφυγή στα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών. Επιπλέον, μπορεί να γίνουν και αναλήψεις 4 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης στις τράπεζες. Ωστόσο, μια μεγάλη εκροή καταθέσεων από την κυβέρνηση, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις ρευστότητας στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.